Simon Sebag Montefiore – Titani ai istoriei. Gigantii care ne-au modelat lumea
“In contextul luptei sale pentru libertate impotriva sistemului apartheid al Africii de Sud, Nelson Mandela a inspirat milioane de oameni din toata lumea prin curaj, prin tenacitate si prin nobletea spiritului sau. Tranzitia Africii de Sud de la apartheid la o conducere democratica ar fi putut sa duca la masacre razbunatoare, similare cu macelul care a avut loc atunci cand India a devenit independenta, dar, multumita unui politician, aceasta revolutie a fost esentialmente toleranta, pasnica, ordonata si nesangeroasa. Aceasta este realizarea mareata a unui om care personifica drumul Africii de Sud catre democratie si egalitate rasiala.
Pe 11 februarie 1990, Nelson Mandela a iesit pe portile inchisorii Victor Vester din Valea Dwars de langa Cape Town. Era primul sau moment de libertate dupa 27 de ani, un triumf al sperantei care indica inceputul unei noi ere pentru o tara divizata de apartheid din 1948. Mandela a fost cel care, in 1994, a devenit primul presedinte ales democratic al Africii de Sud.
Fiul privilegiat al unei capetenii Tembu de descendenta regala, Mandela a crescut in Transkei rural si a fost educat la o scoala cu internat, fapt care l-a expus in mica masura discriminarii cu care se confrunta cea mai mare parte din populatia neagra a Africii de Sud. Inainte ca Mandela sa fuga de acasa pentru a evita o casatorie aranjata, cea mai semnificativa experienta personala a opresiunii fusese faptul de a fi numit Nelson de catre un profesor de scoala primara, pentru care numele sau african era prea dificil de pronuntat.
Read More
Horatiu Malaele – Tehomir
Maestrul Horatiu Malaele isi indeamna cititorii sa umble desculti prin aburul acestei povestiri din vremea copilariei sale miraculoase.
Intamplarile incep sa curga din februarie 1957. Un caz grav de tuberculoza, o carantina impusa si o motocicleta ruseasca Ij 49, galagioasa si obosita, au facut posibila retragerea lui Horatiu in plin an scolar. Avea doisprezece ani si era in clasa a 6-a la Scoala Generala Numarul 3 din Targu-Jiu. Colegul lui de banca tocmai murise fulgerator de tulberculoza, iar directia scolii si reprezentantii spitalului nu puteau sa isi asume alte riscuri. Solutia: trei luni de izolare. La asta se adauga si prudenta parintilor, care s-au gandit la siguranta lor si a fratelui surghiunitului. Asa s-a decis ca locul de carantina sa fie Tehomir, la casa bunicilor. Satul se afla pe la jumatatea drumului dintre Targu Jiu si Turnu Severin, ingropat intre dealuri, la unsprezece kilometri de Motru. Tehomir inseamna in slavona liniste si pace. Provine de la marele voievod Tihomir Tih, stapan al pamanturilor dintre Jiu si Olt si tatal lui Basarab I, intemeietorul Tarii Romanesti. Dar „liniste” si „pace” nu sunt cuvintele care ar putea descrie cel mai bine lunile care urmeaza. Oranduirea comunista schimba fata locurilor copilariei si cultiva durere in vietile oamenilor. Tot acum, Horatiu se indragosteste pentru prima data.
Read MoreManfred Spitzer – Dementa digitala
“Dementa este un declin mental. Ca orice descensiune, dureaza mai mult daca incepe de la o inaltime mai mare. La randul ei, aceasta inaltime sau capacitatea functionala a mintii depinde, la fel ca in cazul muschilor, de antrenament. Antrenamentul mental – invatarea — se petrece automat, ca la muschi, odata cu efortul mental si fizic. Facem efort mental atunci cand interactionam in mod activ cu lumea.
In timpul invatarii se modifica sinapsele, adica legaturile dintre celulele nervoase, iar randamentul creierului creste. Pe deasupra, in hipocamp, responsabilul cu inmagazinarea de date, se formeaza celule nervoase noi, care raman in viata doar daca sunt solicitate intens. Invatarea foloseste nu doar hardware-ul neuronal deja existent, ci si neuronii noi, pe care ii tine in viata. Un lucru este clar: capacitatea noastra mentala depinde de cat efort mental depunem.
Read MoreJulie Arcoulin – Parintii toxici
Parinti toxici. Cum sa te vindeci de un parinte manipulator pervers narcisic
Unul dintre parinti ti-a otravit viata sau continua sa o faca? In loc sa iti acorde sustinerea si dragostea sa neconditionata, te-a manipulat, te-a criticat, te-a abuzat, te-a dominat si te-a controlat? Cu alte cuvinte, ti-a furat copilaria?
Julie Arcoulin, terapeuta specializata in lucrul cu victimele perversilor narcisici, te invata sa identifici un parinte toxic si te indruma pe calea dificila a eliberarii si reconstructiei. Sfaturi, marturii bulversante si situatii concrete ajuta victimele si persoanele apropiate lor sa gestioneze sau sa scape de relatiile periculoase.
O carte pentru toti adultii a caror copilarie a fost distrusa de un parinte pervers narcisic, dar si pentru cei care cunosc familii in care unul dintre parinti este toxic. Aratand cum este si cum se manifesta un copil afectat de influenta unui manipulator, ea se adreseaza si parintelui sanatos sau avocatilor, psihologilor, judecatorilor, asistentilor sociali, mediatorilor, cadrelor didactice, politistilor, prietenilor, rudelor sau vecinilor.
O carte ca un pansament menita sa iti vindece sufletul de copil ranit, sa iti arate ca nu a fost vina ta si sa iti dea curajul, dorinta si, mai ales, mijloacele de a porni cu adevarat pe drumul reconstructiei.
Read MoreOscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray
Basil Hallward picteaza intr-o buna zi portretul tulburator al lui Dorian Gray. Doar ca, odata cu trecerea timpului, tinarul din tablou imbatrineste, pe cind modelul lui, Dorian, ramine neschimbat.
Fiecare fapta, fiecare an trecut lasa pe chipul pictat inca un semn, fara ca acest amanunt sa fie cunoscut de ceilalti; doar creatorul lui, Basil Hallward, stie, iar pentru aceasta e ucis de Dorian Gray. Acesta din urma va ajunge si el la confruntarea fatala cu reflexia sa pictata si va sfirsi, imbatrinit fara veste, victima misterioasa a imaginii din tabloul pe care atit l-a pretuit.
Read More
Arthur Golden – Memoriile unei gheise
“Cand m-am intors la okiya, Matusica ma astepta sa mergem la baia publica, ceva mai in jos pe aceeasi strada. Mai fusesem acolo si inainte, dar numai cu slujnicele mai in varsta, care de obicei imi dadeau un prosop micut si o coaja de sapun, apoi se lasau pe vine pe podeaua de gresie ca sa se spele, in timp ce faceam si eu acelasi lucru. Matusica era mult mai amabila si m-a ajutat sa ma spal pe spate. Am fost surprinsa de cat era de lipsita de sfiala si de cum isi legana de colo-colo sanii lasati, de parca n-ar fi fost altceva decat doi saculeti. De cateva ori, din greseala, chiar m-a lovit peste umar cu unul din ei.
Dupa aceea m-a dus inapoi la okiya si m-a imbracat in primul chimono de matase pe care-l purtasem vreodata, unul albastru aprins cu ierburi verzi la tiv si cu flori de un galben stralucitor pe maneci si pe piept. Apoi m-a condus sus, in camera lui Hatsumomo. Inainte de a intra, m-a avertizat sever ca nu cumva s-o deranjez pe Hatsumomo in vreun fel, sau sa fac ceva ca s-o supar. Pe atunci nu am inteles, dar acum stiu exact de ce era atat de ingrijorata de acest lucru. Pentru ca, vezi tu, cand se trezeste dimineata, o gheisa e la fel ca oricare alta femeie. Tenul poate sa-i fie lucios dupa somn si rasuflarea ei poate avea un miros neplacut. E adevarat, poate avea o coafura uimitoare chiar si cand se chinuie sa deschida ochii, dar in toate celelalte privinte e o femeie ca toate femeile, si deloc gheisa. Numai cand se asaza in fata oglinzii ca sa se fardeze cu atata grija devine gheisa. Si nu vreau sa spun cu asta ca atunci incepe sa arate ca o gheisa. Atunci incepe de fapt sa gandeasca asa.”
Read More
Affinity Konar – Gemenele de la Auschwitz
In 1944, gemenele Perla si Stasa Zagorski ajung la Auschwitz, impreuna cu mama si bunicul lor. In noua lor lume intunecata, cele doua fete isi gasesc refugiul in relatia lor speciala, alinandu-si suferinta cu jocurile copilariei lor si limbajul unic pe care-l impartasesc. Ajungand sa faca parte din asa-numita Menajerie a lui Mengele, gemenele au parte de un amestec de privilegii si orori necunoscut celorlalti, iar experientele infioratoare prin care trec le schimba radical, identitatea si personalitatea lor fiind transformate sub povara vinovatiei si durerii. In iarna aceea, la un concert organizat de teribilul doctor Mengele, Perla dispare.
Stasa isi plange sora, dar se agata de posibilitatea ca aceasta sa fie inca in viata. Cand lagarul este eliberat de Armata Rosie, ea si prietenul ei, Feliks – un baiat insetat de razbunare dupa ce si-a pierdut si el geamanul -, o pornesc la drum prin orasele devastate ale Poloniei. Ranile, foametea, haosul din jur, nimic nu reuseste sa stea in calea celor doi copii, motivati deopotriva de manie si speranta. Rand pe rand, se intalnesc cu sateni ostili, cu membri ai rezistentei evreiesti, precum si cu alti refugiati, dar nici o clipa nu renunta la gandul ca Mengele poate sa fie capturat si sa plateasca pentru tot raul facut. Pe masura ce tinerii supravietuitori descopera ce a ramas din lumea pe care o stiau, trebuie sa incerce sa-si imagineze un viitor in ea.
Read MoreAlgeri firesti in pandemie
Citind astazi presa dar ascultand si cateva pareri la radio, pare ca media romaneasca nu intelege ce s-a intamplat cu aceste alegeri. Ba chiar unii s-au mirat ca la targ, cand rezultatele le-au dat peste cap asteptarile.
Se pare ca romanii au votat corect si nu incape indoiala daca au sau nu dreptate. Votul reprezinta pana la urma media nationala pe subiectul propus. Si chiar daca prezenta a fost scazuta, tot o media se face la final iar lipsa de la vot a majoritatii, tot un vot reprezinta si acela – un vot al neincrederii, al lehamitei si delasarii. Si nu trebuie judecata optiunea cetateanului fiindca e a lui, asumata si exprimata la urne sau nu.

Stampila vot la alegeri. Foto: Inquam Photos / George Calin
Si daca cei mai multi cred ca alegerile au fost despre parlamentare, cetatenii au simtit ca pot raspunde ca intr-un cor, ce parereau au despre cele ce li se intampla din primavara si pana acum.
Restrictiile impuse de autoritati, micile afaceri inchise din cauza acestor restrictii, teroarea si spaima promovata zilnic la tv si radio, neicrederea intr-un vaccin care sa le rezolve pe toate si pana la urma, lipsa totala de interes fata de problemele reale generate ca urmare a acestei pandemii, au determinat pe cei mai multi sa nu se prezinte la vot. De aici un PSD din nou castigator, un PNL in cadere si USR surprins.
Iar o parte din ei au gasit supapa AUR ca pe o optiune ce se identifica cu ceea ce simt – frustrare si dezgust fata de niste lideri obtuzi, cu un discurs de lemn si actiuni dictate. Un partid care a simtit pulsul romanilor fiindca a stat intre ei, au umblat pe strazi si le-au ascultat vocile.
Read MoreRamtha – Creierul. Creatorul realitatii si al unei vieti nobile
Aceasta carte prezinta o colectie din cele mai patrunzatoare si fascinante invataturi ale lui Ramtha despre creier, despre arta de a cultiva creierul si de a-i realiza cel mai maret potential.
Creierul este cel mai necesar element pentru un Dumnezeu, deoarece fara acesta nu exista nici un vis. Fara creierul care sa mentina visul, sa ia un pic de constiinta si apoi sa-l construiasca, nu evoluam. – Ramtha
Cu cat contemplam mai mult un gand nobil – un gand filozofic, nobil, oricat ar fi el de obisnuit sau de scandalos – creierul vostru construieste un model, o idee, si o aseaza drept in lobul frontal. Orice ajunge in acest loc pretios, devine lege. – Ramtha
Aceasta carte e impartita in trei parti. Prima parte, Cum creeaza creierul realitatea, da tonul si descrie diferitele parti ale creierului si ale sistemului nervos implicate in crearea realitatii. Ramtha ne arata ca aceasta se intampla de fapt tot timpul si descrie in detaliu de ce avem nevoie pentru a ne dezvolta arta gandului intentionat si a observarii. Partea a doua, Deschiderea usii catre subconstientul profund, este cheia, deoarece explica multe mistere antice despre puterea divina ce se afla in fiecare flinta umana. Ramtha explica ca usa ascunsa catre inteligenta divina si puterea creatiei este o parte reala si o functie naturala a creierului uman. Cea de a treia parte a cartii, Pe aripile unui gand nobil, este o invitatie ce ne inspira sa tindem spre o minte mai mareata care la randul ei produce in mod natural o viata mai minunata. Aceasta este cunoasterea legendara pe care Maestrii si oamenii vestiti din vechime au descoperit-o si au ajuns sa o cunoasca in viata lor.
Read MoreCodul bunelor maniere pentru toate varstele
Codul bunelor maniere. Pentru toate varstele
Codul bunelor maniere este o lucrare necesara oricui si in orice imprejurare. Informatii, sfaturi, recomandari, exemple, glume cu miez, stil si maniere englezesti si frantuzesti, crampeie si intamplari semnificative din viata de zi cu zi, intelepciuni si invataturi, si chiar si un pic de filosofie – toate se aduna in aceasta carte pentru a face din ea un instrument foarte necesar in relatiile noastre din lumea de azi.
Citind aceasta carte de invatatura, vom fi, probabil, mai siguri de noi, si vom crede si mai mult in noi, in puterea noastra de a trai si de a izbandi in aceasta viata.Si poate ca si cei din jur ne vor percepe mai lesne ca pe niste adevarati oameni de lume, gasind, spre noi, desigur, o cale pentru dialog si colaborare.