Algeri firesti in pandemie
Citind astazi presa dar ascultand si cateva pareri la radio, pare ca media romaneasca nu intelege ce s-a intamplat cu aceste alegeri. Ba chiar unii s-au mirat ca la targ, cand rezultatele le-au dat peste cap asteptarile.
Se pare ca romanii au votat corect si nu incape indoiala daca au sau nu dreptate. Votul reprezinta pana la urma media nationala pe subiectul propus. Si chiar daca prezenta a fost scazuta, tot o media se face la final iar lipsa de la vot a majoritatii, tot un vot reprezinta si acela – un vot al neincrederii, al lehamitei si delasarii. Si nu trebuie judecata optiunea cetateanului fiindca e a lui, asumata si exprimata la urne sau nu.

Stampila vot la alegeri. Foto: Inquam Photos / George Calin
Si daca cei mai multi cred ca alegerile au fost despre parlamentare, cetatenii au simtit ca pot raspunde ca intr-un cor, ce parereau au despre cele ce li se intampla din primavara si pana acum.
Restrictiile impuse de autoritati, micile afaceri inchise din cauza acestor restrictii, teroarea si spaima promovata zilnic la tv si radio, neicrederea intr-un vaccin care sa le rezolve pe toate si pana la urma, lipsa totala de interes fata de problemele reale generate ca urmare a acestei pandemii, au determinat pe cei mai multi sa nu se prezinte la vot. De aici un PSD din nou castigator, un PNL in cadere si USR surprins.
Iar o parte din ei au gasit supapa AUR ca pe o optiune ce se identifica cu ceea ce simt – frustrare si dezgust fata de niste lideri obtuzi, cu un discurs de lemn si actiuni dictate. Un partid care a simtit pulsul romanilor fiindca a stat intre ei, au umblat pe strazi si le-au ascultat vocile.
Read MoreCeea ce fac hotărăște în bună măsură cum sunt
Este bine cunoscut faptul că oxitocina este produsă în principal de hipotalamus, acționând uneori ca un hormon, alteori ca un neurotransmițător, și având efecte în mai multe regiuni ale creierului. Cercetările au arătat că ea însoțește disponibilitatea persoanei de a forma legături sociale durabile, empatia şi altruismul, motiv pentru care oxitocina este supranumită „hormonul conectivităţii sociale sau al dragostei”. Îmbrățișarea maternă sau fraternă, exprimarea compasiunii, comunicarea sinceră sau întrajutorarea semenilor determină o creștere semnificativă a nivelului de oxitocină.
Această legătură cauzală a fost evidențiată recent într‑un mod inedit. Persoanelor dintr‑un grup li s‑a administrat oxitocină, pentru a vedea efectele ce decurg de aici. În felul acesta s‑a urmărit o evidențiere mai clară a legăturii dintre oxitocină și dispozițiile și comportamentele menționate. Cercetările au arătat că persoanele cărora li s‑a administrat oxitocină au raportat dispoziţii mai apropiate cu cele întâlnite în practica vieţii spirituale, atât la scurt timp după intervenție, cât și o săptămână mai târziu.
Read MoreNeuroplasticitatea și înnoirea minții
Carte cadou de la editura PUBLICA
În luna ianuarie, toate comenzile care conţin cărţi de la editura Publica în valoare de peste 70 lei primesc în dar cartea “Curcubeul apare şi dispare” – Anderson Cooper, Gloria Vanderbilt.
Read MoreIluzia libertăţii
Problema este că, recent, e din nou la modă să considerăm că orice vine din interior este autentica voce a naturii. Azi, singura autoritate în care au încredere mulţi oameni este instinctul.
Dacă te simţi bine făcând ceva, dacă e natural şi spontan, atunci înseamnă că acel ceva este bun. Numai că, atunci când persoana urmează strict, fără a reflecta instrucţiunile genetice şi sociale, ea abandonează controlul conştient şi devine jucăria neputincioasă a unor forţe impersonale.
Persoana care nu poate rezista la mâncare sau la alcool sau care se gândeşte continuu la sex nu este liberă să îşi gestioneze propria energie psihică.
Mihaly Csikszentmihalyi, Flux. Psihologia fericirii, Editura Publica 2015, Bucureşti, p. 33
Read MoreAnalistul american George Friedman despre schimbările de viziune din Europa de Est: Polonia și Ungaria nu se mai tem la fel de mult de Rusia, dar cresc îngrijorările față de Turcia
Coreea de Nord a testat duminică probabil un nou tip de rachetă (38 North)
Coreea de Nord este posibil să fi testat duminică un nou tip de rachetă, a sugerat luni un expert al site-ului “38 North”, specializat în probleme legate de regimul de la Phenian, transmite AFP preluat de AGERPRES.
Pentagonul nu a stabilit deocamdată tipul rachetei nord-coreene care a explodat duminică dimineață “aproape imediat” după lansarea din apropiere de regiunea Sinpo, pe coasta de est a țării.
Casa Albă s-a mărginit să afirme că a fost o rachetă cu rază medie de acțiune.
Eșecul lansării arată că este vorba despre un nou sistem, a explicat John Schilling, expert în armament în cadrul organizației “38 North” care depinde de Universitatea John Hopkins din Washington.
“Este un eșec curent pentru rachetele nord-coreene la începutul dezvoltării lor, când (nord-coreenii) încearcă să rezolve ce nu funcționează în propulsie și sistemul de ghidare”, a subliniat expertul.
Read MorePeninsula Coreeană, în prag de război: „Vom lansa cel mai dur şi necruţător contraatac împotriva Statelor Unite“
Situaţia din Peninsula Coreeană este pe punctul de a escalada, ţinând cont de ultimele declaraţii şi activităţi din zonă, informează adevărul.ro. Administraţia republicană de la Washington se declară pregătită să rezolve problema nord-coreeană, în timp ce Beijingul avertizează că un conflict poate izbucni în orice moment. Ce atacuri ar putea lansa şi ce forţe au americanii la graniţa Coreei de Nord, al cărei regim dictatorial promite să răspundă „fără milă“?
Un atac preventiv?
„Conducerea Coreei de Nord nu a dat absolut nici un semn sau interes de diplomaţie sau dialog cu niciuna dintre ţările implicate în acest dosar“, a declarat preşedintele Departamentului pentru Coreea din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, Victor Cha. În aceste condiţii, Statele Unite sunt pregătite să lanseze un atac preventiv, cu arme convenţionale, împotriva Coreei de Nord, dacă administraţia de la Washington va deveni convinsă că ultimul regim stalinist şi cel mai izolat din lume este pe punctul de a testa arme nucleare, afirmă oficiali americani din comunitatea de informaţii citaţi de NBC News.
Atacul preventiv al armatei americane ar putea include rachete şi bombe, operaţiuni informatice sau operaţiuni speciale pe teren, detaliază postul NBC News, citat de news.ro. Partea riscantă a unui astfel de atac este că regimul stalinist de la Phenian condus de Kim Jong-un ar putea lansa la rândul său un atac asupra Coreei de Sud. De aceea, un eventual atac preventiv va depinde, în primul rând, de acordul Guvernului sud-coreean. Sursele citate de NBC News subliniază că autorităţile de la Seul trebuie convinse că acţiunea merită riscul.
Pentagonul refuză să comenteze.
Read MorePremierul polonez avertizează: Nu vom accepta o Uniune Europeană cu mai multe viteze
Cum spionează CIA prin intermediul televizoarelor și telefoanelor mobile (WikiLeaks)
Ultimele dezvăluiri ale site-ului WikiLeaks privind un amplu program de “hacking” al CIA surprind prin detaliile ce arată cum acest serviciu ar reuși să transforme în microfoane unele telefoane mobile inteligente și televizoare, chiar și atunci când acestea sunt închise, scrie miercuri publicația El Mundo într-un articol care descrie aceste practici de spionaj cibernetic, informează Agerpres.
Site-ul coordonat de Julian Assange susține că se află în posesia a 8.761 de documente ale unității de spionaj cibernetic a CIA (unde lucrează circa 5.000 de persoane), cele mai multe conținând coduri ale programelor informatice utilizate în atacurile cibernetice executate de acest serviciu în întreaga lume, programe concepute adesea în colaborare cu serviciul britanic MI5.
WikiLeaks a anunțat că va publica numai o parte a acestor date, al căror volum este comparat de publicația The New York Times cu acela al faimoaselor cablograme ale Departamentului de Stat sau cu dezvăluirile lui Edward Snowden despre operațiunile de spionaj cibernetic realizat la scară globală de Agenția de Securitate Națională (NSA) a SUA și ar putea avea astfel un efect potențial devastator pentru CIA.
Dar unele dintre informațiile prezentate acum de WikiLeaks par desprinse la prima vedere din filmele cu James Bond, ele arătând cum, cu ajutorul unor programe informatice, telefoane mobile și televizoare pot fi transformate în microfoane prin comenzi de la distanță.
Este cazul programului denumit “Îngerul care plânge” (“Weeping Angel”), de fapt un virus special conceput pentru televizoarele inteligente produse de compania Samsung. Odată ce infectează aparatul, “Îngerul care plânge” pune televizorul într-un mod “off” fals și înregistrează conversațiile din apropiere, pe care le expediază pe internet către un server secret al CIA.
Read More