Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal – Mossad. Istoria sangeroasa a spionajului israelian

“Asasinarea unor specialisti iranieni in domeniul nuclear era doar unul dintre fronturile unui razboi cu mult mai amplu. Potrivit cotidianului londonez Daily Telegraph, Mossadul lui Dagan lansase o sumedenie de agenti dubli, echipe speciale, sabotori, firme-fan-toma si le folosise timp de ani si ani in operatiuni sub acoperire impotriva programului iranian de inarmare nucleara.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 10907063.jpg

Directorul departamentului de analiza de la Stratfor, Reva Bhalla, spunea: „Cu sprijin primit din Statele Unite, operatiunile sub acoperire ale Israelului au vizat, in primul rand, eliminarea principalilor oameni de stiinta implicati in programul nuclear si sabotarea lantului de alimentare iranian”. Bhalla sustinea ca Israelul folosise tactici similare in Irak, la inceputul anilor 1980, cand Mossadul ucisese specialisti irakieni in domeniul nudear, impiedicand in felul acesta terminarea reactorului atomic Osirak din apropiere de Bagdad.

In razboiul sau impotriva programului nuclear iranian, Mossadul lui Dagan a intarziat cat a putut fabricarea bombei nucleare iraniene si a contracarat cel mai mare pericol pentru Israel aparut vreodata de la crearea acestui stat: amenintarea proferata de Ahmadinejad ca Israelul va fi sters de pe harta.

Dar aceste mici victorii nu pot compensa cea mai mare nereusita din istoria Mossadului – faptul ca nu a putut sa demaste de la bun inceput proiectul nuclear secret al Iranului. De ani de zile, Teheranul isi cladea puterea nucleara -, iar Israelul nu stia nimic. Iranul investea sume uriase de bani, recruta oameni de sti-inta, construia baze secrete, efectua teste sofisticate -, iar Israelul habar n-avea. Din momentul in care statul lui Khomeini a luat hotararea de a deveni o putere nucleara, Iranul a facut uz de tot felul de minciuni, siretlicuri si stratageme care au indus in eroare toate serviciile secrete occidentale, inclusiv Mossadul.”


Recomandare de carte – Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal – Mossad. Istoria sangeroasa a spionajului israelian – pret redus pe Libris.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.