Fredrik Backman – Noi contra voastra

Benji nu vrea sa conduca echipa, totusi o face. In Hed, William Lyt nu vrea decat sa conduca, dar nimeni nu-I face capitan. Nu e drept, dar, pe de alta parte, sportul nu e drept. Jucatorul care isi petrece cele mai multe ore antrenandu-se nu ajunge intotdeauna cel mai bun, iar cel care merita sa fie capitan nu e intotdeauna cel mai potrivit sa conduca echipa. Se spune ca hocheiul nu e un sport evaluativ: „Numaram goluri si-atat.” Dar nu e tocmai adevarat, fireste. Hocheiul evalueaza tot, e plin de statistici. Cu toate astea, e imprevizibil, caci e prea dominat de lucruri invizibile. Un termen folosit adesea pentru a descrie jucatorii este „calitati de Iider”, cu toate ca e un concept imposibil de masurat, pentru ca se refera la lucruri care nu pot fi invatate: carisma, prestanta, iubire.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 11007888.jpg
Cand William Lyt era mic si Kevin Erdahl a fost numit capitan, William l-a auzit pe antrenor spunandu-i lui Kevin: „Poti sa-i obligi pe oameni sa te asculte, dar nu poti sa-i obligi sa te urmeze. Daca vrei sa joace pentru tine, trebuie sa-i faci sa te iubeasca?”
Nimeni nu l-a iubit pe Kevin mai mult decat William si a facut tot ce a putut ca dragostea sa-i fie impartasita. I-a fost loial pana la capat, chiar si dupa viol, l-a urmat pe Kevin la clubul din Hed, pe cand Benji, cel mai bun prieten al lui Kevin, a ramas in Bjornstad. William si-a strans prietenii si i-au batut mar pe Amat, care il parase pe Kevin, si pe Bobo, care a incercat sa-l apere pe paracios.

Cand Kevin a plecat brusc, William a ramas la echipa din Hed, tradat, dar in continuare loial. Acolo are acelasi antrenor pe care il avea in Bjornstad, pe David, cel care i-a convins pe William si pe aproape toti jucatorii lui sa se mute la clubul din Hed. I-a convins nu aparandu-l pe Kevin, ci folosindu-se de cel mai simplu argument pe care sportul il poate oferi: „Noi avem treaba doar cu hocheiul, nu cu politica. Ce se intampla dincolo de gheata, ramane dincolo de gheata.”
Iar William l-a crezut pe David si, in adancul sufletului, a sperat ca, intrucat nici Kevin, nici Benji nu mai sunt in echipa, antrenorul va aprecia loialitatea lui. Dar David nu i-a multumit, nu i-a spus nici macar vreun cuvant de incurajare. Si il ignora in continuare. Cand William intra in vestiar, isi deschide dulapul si vede ce i-a lasat cineva acolo, se intampla lucruri pe care nicio statistica nu le poate masura. In dulapul lui William e o bricheta. Acelasi tip de bricheta cu care cutia de scrisori a lui William a fost plina toata vara, acelasi tip de bricheta pe care Leo o avea pe plaja.
In acelasi timp, un coechipier intra in vestiar si-i spune:
– La naiba, Lyt, ai auzit de Benji? Antrenoarea aia noua l-a facut capitan de echipa!”


Recomandare de carte – Fredrik Backman – Noi contra voastra – pret redus pe Libris.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.