Sacha Batthyany – Ce are asta de-a face cu mine?

“Intr-o duminica, in primavara lui 2009, m-am dus prima oara la Rechnitz, pentru a afla ce legatura avea matusa mea cu acea crima.
Am ajuns la Viena, dis-de-dimineata, cu trenul de la Zurich, am inchiriat o masina, trecand prin paduri si pe langa vii inca pline de struguri mici si tari. Rechnitz nu este o localitate frumoasa, nu e nimic mai mult decat o strada principala, in dreptul careia stau insirate, pe stanga si pe dreapta, case scunde cu ferestre inguste mascate de draperii impenetrabile.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1073539.jpg

Nu are vreun punct central sau vreo piata, iar castelul pe care industriasul german si colectionarul de arta putred de bogat Heinrich Thyssen l-a trecut pe numele fiicei sale, Margit – Tante Margit a noastra nu mai exista. Rusii l-au bombardat cand au invadat Austria, in 1945, iar locatarii sai au plecat, luand cu ei toata mobila, tablourile si covoarele.
In fiecare an, Asociatia Refugius organizeaza o ceremonie de comemorare a evreilor ucisi. La intrarea in localitate, la Kreuzstadl, locul presupus al odioasei fapte, devenit astazi memorial, oamenii canta si se roaga. Nu trebuie sa uitam niciodata crima petrecuta aici – s-a spus si la ceremonia din acel an. M-am asezat oarecum deoparte, in fond nu cunosteam pe nimeni. “


Recomandare de carte – Sacha Batthyany – Ce are asta de-a face cu mine? – pret redus pe Libris.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.