Manfred Spitzer – Dementa digitala

“Dementa este un declin mental. Ca orice descensiune, dureaza mai mult daca incepe de la o inaltime mai mare. La randul ei, aceasta inaltime sau capacitatea functionala a mintii depinde, la fel ca in cazul muschilor, de antrenament. Antrenamentul mental – invatarea — se petrece automat, ca la muschi, odata cu efortul mental si fizic. Facem efort mental atunci cand interactionam in mod activ cu lumea. 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 13149404.jpg

In timpul invatarii se modifica sinapsele, adica legaturile dintre celulele nervoase, iar randamentul creierului creste. Pe deasupra, in hipocamp, responsabilul cu inmagazinarea de date, se formeaza celule nervoase noi, care raman in viata doar daca sunt solicitate intens. Invatarea foloseste nu doar hardware-ul neuronal deja existent, ci si neuronii noi, pe care ii tine in viata. Un lucru este clar: capacitatea noastra mentala depinde de cat efort mental depunem. 

Din acest motiv, in capitolul urmator va fi vorba despre tineri si formarea lor. Cu cat urcam mai sus, cu atat mai lunga va fi coborarea. Dar nu numai asta. In opinia unanima a medicilor, educatia este cel mai important factor pentru sanatatea unui om. Lucrul este valabil atat pentru sanatatea mentala, cat si pentru cea fizica. Si, pentru ca sanatatea mentala depinde si de cea fizica, educatia are un efect dublu. Mai mult chiar: educatia ne face liberi-liberi de multe constrangeri, caci cine este educat se poate pozitiona critic fata de sine si fata de mediul inconjurator, fara sa traiasca la voia celorlalti si a intamplarii. Toate acestea reduc stresul, care distruge celulele nervoase. 

Astazi se vorbeste mult despre invatarea neintrerupta, care dureaza toata viata. Dar adesea se trece cu vederea ca bazele ei se pun printr-o buna educatie in copilarie si in tinerete, dupa cum se va vedea in capitolele urmatoare.”


Recomandare de carte – Manfred Spitzer – Dementa digitala – pret redus pe Libris.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.