Algeri firesti in pandemie

Citind astazi presa dar ascultand si cateva pareri la radio, pare ca media romaneasca nu intelege ce s-a intamplat cu aceste alegeri. Ba chiar unii s-au mirat ca la targ, cand rezultatele le-au dat peste cap asteptarile.

Se pare ca romanii au votat corect si nu incape indoiala daca au sau nu dreptate. Votul reprezinta pana la urma media nationala pe subiectul propus. Si chiar daca prezenta a fost scazuta, tot o media se face la final iar lipsa de la vot a majoritatii, tot un vot reprezinta si acela – un vot al neincrederii, al lehamitei si delasarii. Si nu trebuie judecata optiunea cetateanului fiindca e a lui, asumata si exprimata la urne sau nu.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Jmhhc2g9NGI4ZWEwMjQwOTM4MmUxMjVlYjQyNDcyYjZlODUxY2Q.thumb_.jpg

Stampila vot la alegeri. Foto: Inquam Photos / George Calin

Si daca cei mai multi cred ca alegerile au fost despre parlamentare, cetatenii au simtit ca pot raspunde ca intr-un cor, ce parereau au despre cele ce li se intampla din primavara si pana acum.

Restrictiile impuse de autoritati, micile afaceri inchise din cauza acestor restrictii, teroarea si spaima promovata zilnic la tv si radio, neicrederea intr-un vaccin care sa le rezolve pe toate si pana la urma, lipsa totala de interes fata de problemele reale generate ca urmare a acestei pandemii, au determinat pe cei mai multi sa nu se prezinte la vot. De aici un PSD din nou castigator, un PNL in cadere si USR surprins.

Iar o parte din ei au gasit supapa AUR ca pe o optiune ce se identifica cu ceea ce simt – frustrare si dezgust fata de niste lideri obtuzi, cu un discurs de lemn si actiuni dictate. Un partid care a simtit pulsul romanilor fiindca a stat intre ei, au umblat pe strazi si le-au ascultat vocile.

Daca au exploatat sau nu politic aceasta pandemie – este un subiect care poate fi tratat indelung si cred fara nicio indoila ca da, au exploatat subiectul pe deplin. Dar pentru asta trebuie apreciati si nu blamati. Fiindca oricine ar fi luat acest subiect in campanie, ar fi castigat la fel de mult.

Ramane in final ca marele castigator al alegerilor este PSD iar surpirza AUR. Iar daca PSD are masa lor de votanti fideli, AUR a reusit in cateva luni sa adune mai mult decat formatiunea UDMR, ca sa nu vorbim despre partidul lui Ponta ori Tariceanu – pierdanti celebri.

Dupa parerea mea, AUR este o miscare si nu un partid. Este un raspuns la zi al societatii. Un raspus asurzitor care a spart timpanul multor analisti. Si bine ca a facut asta.

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.