Dalai Lama, Herbert Benson, Howard E. Gardner, Robert A.F. Thurman, Daniel Goleman – Minte Stiinta

Neurostiinta occidentala abordeaza mintea umana ca pe un creier, o sofisticata masina „wetware”. Ultima metafora mecanica a mintii este computerul, masina ganditoare si modelul pentru memorie, dispozitivul de stocare de laser optic si holografic. Sunt convins ca pe masura ce masinile noastre devin tot mai sofisticate, modelul mecanic al mintii devine si mai subtil. Dar sa ne oprim putin si sa ne gandim la computer. Sa fie computerul doar o masina? Sa fie oare pur mecanic? Nu are si o minte? La urma urmei, un computer nu inseamna doar hardware.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1165534.jpg

Cel mai sofisticat hardware nu poate functiona fara software. Software-ul este creat de minti omenesti care transfera design in formate mecanice. Mintea omeneasca isi schiteaza desenele din propriul program: din limbaj, cultura, educatie, ba chiar din limbajul special al matematicii — toate modificari ale influentei celorlalte minti. In plus, computerul nu poate decat sa furnizeze un rezultat cand este interpretat de celelalte minti care il folosesc. Metafora computerului nu rezolva problema trup/minte, ci doar o transpune intr-un alt mediu.
    Acum neurostiinta abordeaza mintea — analiza, controlul si schimbarile care apar — ca si cand ar fi vorba de un computer, de un hardware. Putem face aceasta afirmatie in privinta abordarii radical-materialiste pe care a aparat-o doctorul Potter in dialogul de mai devreme. Este o abordare radicala. Daca un computer nu are un hard disk, nu va avea memorie. Daca va beneficia de un disc mare, va avea o memorie pe masura. UCP-ul, unitatea centrala de procesare, va determina cat de multe date poate procesa, cat de repede etc. Dar nici una dintre componentele hardware-ului, oricat de elaborata ar fi, oricat de mult curent ar trece prin ea, nu poate face nimic daca energiile nu sunt dirijate de un software, designul care ofera modelul si structura. Oare neurostiinta abordeaza nevoia de software? Cine lucreaza la software? Oare stiintele cognitive evita problema software-ului astfel incat sa nu fie catalogate drept stiinte soft?
 Ideea este ca avem nevoie de stiinte soft ca sa putem lucra cu software-ul mintii.”


Recomandare de carte – Dalai Lama, Herbert Benson, Howard E. Gardner, Robert A.F. Thurman, Daniel Goleman – Minte Stiinta – pret redus pe Libris.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.