Kevin Dutton – Intelepciunea psihopatilor

“Sa luam in considerare, de exemplu, urmatoarea analogie a unui personaj pe care il vom cunoaste ulterior.
Un psihopat.
Trebuie sa adaug ca el se afla intre peretii unei foste cladiri monastice, izolate, transformate intr-o institutie de maxima siguranta, care adaposteste persoane cu tulburari de personalitate.
O masina sport de cea mai buna calitate nu este neaparat un lucru bun sau rau in sine; totul depinde de cine se afla in spatele volanului. Poate fi un sofer experimentat care isi transporta sotia la spital in timp util, pentru a naste in conditii optime sau, intr-un univers paralel, poate fi un pusti de 18 ani care se arunca in gol impreuna cu iubita lui.
„In esenta, este vorba doar despre indemanare. Foarte simplu, competenta soferului…”

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 630098.jpg

Avea dreptate. Poate principala caracteristica a psihopatilor, acea abilitate extraordinara care diferentiaza personalitatea psihopatica de cea a reprezentantilor „normali” ai populatiei, este aceea ca psihopatii nu dau nici doi bani pe parerea celorlalti despre ei. Pur si simplu nu le pasa de modul in care societatea, in ansamblul ei, le percepe actiunile. Si toate acestea, intr-o lume in care imaginea, marca si reputatia sunt cu adevarat sacrosante, fata de vremurile de odinioara. Care mai sunt cifrele actuale: 500 de milioane pe Facebook? 200 de milioane de videoclipuri pe YouTube? O camera de televiziune cu circuit inchis la fiecare 20 de oameni, in Marea Britanie? Toate constituie, fara indoiala, principalul motiv pentru care acestia se confrunta cu atatea probleme.

Dar si motivul pentru care ii consideram atat de fermecatori.
Mai exista Insa si predispozitia lor pentru eroism, duritate mentala si alte calitati admirabile, precum curajul, integritatea si virtutea. Au abilitatea de a se avanta in cladirile in flacari pentru a salva vietile celor dinauntru sau de a impinge grasuni de pe pod, pentru a opri vagoanele de tren.
Psihopatia este ca o masina sport de cea mai buna calitate, ca o sabie cu doua taisuri care, inevitabil, taie cu ambele laturi.
In capitolele ce urmeaza, voi face cronologia detaliata, din perspectiva stiintifica, sociologica si filozofica, a povestii sabiei cu doua taisuri, si voi contura profilul psihologic al indivizilor care o manuiesc. Vom incepe prin a observa cu exactitate cine este cu adevarat psihopatul (daca nu e monstrul pe care ni-l imaginam indeobste). Vom calatori in zonele interne si externe ale metropolei psihopatice, trecand prin ghetouri extrem de violente, dar si prin suburbii mai prietenoase.
Pe orice scara sau spectru, la ambele capete avem reprezentanti faimosi. La unul dintre ele se afla cei de teapa lui Sutcliffe, Lecter si Bundy – Spintecatorii, Cutitarii si Strangulatorii, iar la celalalt, avem antipsihopatii: lideri spirituali precum calugarii budisti tibetani care, in urma anilor de meditatie in manastirile din Himalaya, simt numai compasiune. De fapt, ultimele cercetari din domeniul neurostiintei cognitive sugereaza ca acest spectru ar putea fi circular… ca de-a lungul liniei neurale dintre ratiune si nebunie, psihopatii si antipsihopatii stau foarte aproape unii de ceilalti.”


Recomandare de carte – Kevin Dutton – Intelepciunea psihopatilor – pret redus pe Libris.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.