Robert D. Kaplan – Butoiul cu pulbere al Asiei

“UN CONCERT DE CIVILIZATII?
Un oras de senzatie, rezultat al veniturilor din petrol si gaze, tasneste din verdeata comprimata; sticla colorata si curbe indraznete de otel definesc niste cladiri care sunt, precum rampele de lansare ale rachetelor, situate in apropierea unor lacuri cu apele de culoarea algelor si-a malului. Sorb dintr-un cocteil roz, la marginea piscinei de pe un acoperis, luminata stralucitor in toiul noptii – baloane incandescente plutesc pe oglinda apei si privesc de sus peisajul urban. imi vin in minte futurismul benzilor desenate cu Batman si metropola Gotham City.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 987780.jpg

Palmierii se unesc peste pasajele rutiere. In ciuda nesfarsitelor gramezi de cladiri inalte, exista o itnpresie de goliciune, o calitate gen „abia astept sa ma umplu”, peisajului cu munti ascutiti, verzi-albastri, si cu rauri serpuitoare, acolo unde, cu o suta de ani in urma, incepea extractia de cauciuc si staniu in cantitati mari. Aceea era o vreme in care capitala Kuala Lumpur nu depasise cu mult stadiul de „confluenta noroioasa” de la care isi trage numele. Un arhipelag de puncte comerciale si guri de rauri, se presupune ca Malaezia – si lumea malaeza in general – evoca prozele scurte ale lui William Somerset Maugham. Nu le mai evoca. Marile intinderi de jungla nesfarsita, sufocanta ale lui Maugham, cu dramele for de familie, intime si sfasietoare, desfasurate pe tine-stie-ce plantatie colonials, s-au dus de mult. Si totusi, exista o fecunditate apasatoare in tot ceea ce vad. Dar sunt alti autori acum, cei la care trebuie sa ma refer, data fiind panorama ultramoderna care mi se intinde in fata ochilor.


Intr-adevar, mall-urile luxoase din Kuala Lumpur, dedicate fetisurilor si fanteziei, ridica de fapt consumerismul la statut de ideologie. Observand multimea care se inghesuie si exotismul dens al unui mall din incinta Turnurilor Petronas – femei mala-eze musulmane, cu parul ascuns de tudong-uri in toate culorile primare, femei indiene in sariuri la fel de ametitoare, chinezoaice in tinute occidentale vartejul de ganduri ma duce, unul dupa altul, la Thorstein Veblen, V.S. Naipaul, Ernest Gellner, Clifford Geertz si Samuel P. Huntington, cu totii filosofi, chiar daca nici unul dintre ei n-a fost catalogat astfel.”


Recomandare de carte – Robert D. Kaplan – Butoiul cu pulbere al Asiei – pret redus pe Libris.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.