Elizabeth Strout – Fratii Burgess

“Strazile erau intunecate. Mereu il surprindea cat de intunecoasa era noaptea in afara metropolei. Conduse pana la o bacanie mica si cumpara doua sticle de vin, lucru pe care-l puteai face intr-o bacanie din Maine. Cumpara din cele cu dop de pluta. Sofand, fara sa recunoasca lucrurile din jur asa cum ar fi crezut, avu grija sa nu se indrepte catre locul unde fusese casa in copilarie. De la moartea mamei sale (de mult, nici nu mai stia de cati ani), nu mai trecuse nici macar o data pe langa casa.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1070618.jpg

Opri la un semafor, vira la dreapta si vazu vechiul cimitir. In stanga crau cladiri de apartamente din lemn, de patru etaje. Se apropia de centrul localitatii. Trecu prin spatele a ceea ce fusese candva principalul magazin universal, Peck’s, inainte ca mallul sa fie construit peste rau. Cand era Bob mic, i se cumparau haine de la raionul de baieti din acest magazin. Amintirea asta era una plina de rusine si de vinovatie chinuitoare: vanzatorul potrivindu-i pantalonii in talie, ba chiar, o data, masurandu-i lungimea piciorului, cu o ruleta, pana pe interiorul coapsei; cumpararea de bluze pe gat rosii, dar si bleumarin, maica-sa dand aprobator din cap. Cladirea era pustie acum, ferestrele, astupate cu panouri batute in cuie. Trecu pe langa locul unde fusese candva autogara, unde existasera cafenele, chioscuri cu reviste si brutarii. Si, brusc, aparu un barbat negru, pasind sub un felinar stradal. Era inalt si gratios, cu camasa peste pantaloni, desi poate ca avea si o vesta, Bob nu-si dadea seama. Peste umeri avea un sal in alb si negru, cu ciucuri.

—Hei, misto, zise cu voce scazuta Bob. Inca unul.
Insa pe langa asta, Bob, care locuise ani buni la New York, care in scurta-i cariera de avocat aparase criminali de diverse culori si religii (pana ce stresul curtii de judecata il silise sa se retraga la munca de consilier juridic), Bob care credea in glorioasa Constitutie si-n drepturile omului, ale oricarui om, la viata, libertate si cautarea fericirii, Bob Burgess, dupa ce barbatul inalt ce purta salul cu ciucuri disparu pe o straduta laturalnica — Bob gandi, doar o in treacat, dar o gandi: Atata vreme cat nu-s prea multi ca el. “


Recomandare de carte – Elizabeth Strout – Fratii Burgess – pret redus pe Libris.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.