Daniel Goleman – Forța binelui. Viziunea lui Dalai Lama pentru lumea de azi

În discursul lui Dalai Lama, argumentele științei susțin îndemnurile religiei – semn al unei gândiri logice și umaniste.

Vom găsi în aceste pagini câteva dintre poveștile reale ale unor oameni care au pus în practică ideile susținute de el, ca rezultat îmbunătățind viața altora și, în plus, dobândind pentru ei înșiși o sănătate fizică și mentală mai bună. Căci, așa cum ne spune Dalai Lama, ”să iubești e chiar mai important decât să fii iubit”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este forta-binelui-viziunea-lui-dalai-lama-pentru-lumea-de-azi-produs_imagine_new.jpg

Daniel Goleman prezintă aici ceea ce am putea numi ”știința compasiunii” și demonstrează cum aceasta are puterea:

– Să anihileze corupția, acordurile politice secrete și prejudecățile.

– Să vindece ecosistemele care susțin viața pe planetă.

– Să elimine inechitatea socială, prin transparență și responsabilitate.

– Să înlocuiască peste tot în lume violența cu dialogul.

– Să promoveze ideea că toți oamenii sunt egali și pot colabora pentru binele comun.

– Să determine firmele care au ca scop profitul să devină responsabile social și ecologic.

– Să introducă în școli discipline care educă empatia, stăpânirea de sine și etica.

Forța binelui adună laolaltă oameni care cred în puterea compasiunii, fie că sunt creștini ori musulmani, fie că sunt budiști ori au alte credințe. În slujba binelui acționează și oameni care nu au o anumită religie, dar cred în puterea rațiunii și în dovezile științifice care arată cum și de ce societatea materialistă și globalizată de azi trebuie să-și schimbe modul de viață.

Rolul omului pe Pământ nu e acela de a consuma toate resursele planetei și de a distruge ceea ce n-a consumat. Ci de a lăsa copiilor săi o lume mai bună decât a primit.

De peste o jumătate de secol, Dalai Lama – unul dintre cei mai influenți lideri spirituali și politici ai lumii – îndrumă umanitatea pe calea compasiunii, învățându-ne ce înseamnă să trăiești frumos.

Cartea de față – apărută chiar la aniversarea a 80 de ani ai lui Dalai Lama – arată cum ne putem transforma compasiunea într-o forță pozitivă. Avem în față mărturia eforturilor de-o viață ale unui om care și-a pus toată energia în slujba binelui.

Devenind mult mai mult decât cel mai proeminent exponent al budismului tibetan, cel de-al XIV-lea Dalai Lama este un vizionar cu o profundă înțelegere a evenimentelor petrecute în lumea de ieri și de azi, dar și cu o perspectivă unică asupra viitorului omenirii.

El ne inspiră să luăm măsuri concrete, convingându-ne că a venit timpul să contribuim cu toții la crearea unei lumi mai bune pentru generațiile următoare.

De-a lungul timpului, milioane de oameni au ascultat sfaturile lui Dalai Lama despre cum putem trăi o viață mai fericită și mai plină de sens. Acum, când lumea are nevoie de îndrumarea lui mai mult ca oricând, el ne arată cât contează actele fiecăruia dintre noi – dacă sunt motivate de compasiune (indiferent cât ar fi de neînsemnate) – pentru a genera o forță a binelui.


Recomandare de carte – Daniel Goleman – Forța binelui. Viziunea lui Dalai Lama pentru lumea de azi – pret redus pe Cartepedia.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.