Alex Ştefănescu – Eminescu, Poem cu Poem. Doina

Volumul de față din seria Eminescu, poem cu poem ne dezvață de toate vechile obiceiuri de interpretare care au prezentat în limbaj de lemn poeziile eminesciene. Alex. Ștefănescu ne face din nou cunoștință, de data aceasta în cuvinte simple și idei proaspete, cu unele dintre cele mai cunoscute poezii din literatura română. Analiza sa cuprinde observații fresh și referințe culturale pe gustul elevilor, tinerilor și iubitorilor de literatură care (re)descoperă astăzi creația eminesciană.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este eminescu-poem-cu-poem-doina-produs_imagine_new.jpg

Cartea cuprinde poeziile Doina, Împărat și proletar, Glossă, Epigonii și O, mamă, însoțite de textul critic al lui Alex. Ștefănescu.

– În „Doina”, Eminescu joacă rolul unui profesor de geografie atemporală, trasând o hartă ideală a României, așa cum se păstrează în memoria sa afectivă.

-Alex. Ștefănescu recuperează sensul inițial al poeziei „Împărat și proletar”, după ce în timpul regimului comunist discursul proletarului a fost decupat din poem, iar celelalte două discursuri, al împăratului și al poetului însuși, au fost trecute sub tăcere.

„Glossă” exprimă o formă de scepticism față de comedia umană, analizând inconsistența morală a lumii.

-În „Epigonii”, poetul evocă presupusul idealism al scriitorilor de altădată, în comparație cu mediocritatea afectivă a contemporanilor lui.

„O, mamă” ia un instantaneu al veșniciei, într-un mod asemănător celui în care Kant vorbește despre eternitate folosind terminologia filosofică.

Seria de volume Eminescu, poem cu poem cuprinde opera poetică antumă a marelui poet analizată de scriitorul și criticul literar Alex. Ștefănescu.


Recomandare de carte – Alex Ştefănescu – Eminescu, Poem cu Poem. Doina – preţ redus pe Cartepedia.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.