Marius Oprea – Adevărata călătorie a lui Zahei. Vasile Voiculescu şi taina „Rugului Aprins”

În 1958, scriitorul Vasile Voiculescu alături de alți intelectuali și preoți au fost arestați pentru „uneltire contra ordinii sociale”. De fapt, singura lor vină fusese participarea la ședințele „Rugului Aprins”, organizate în tihna Mănăstirii Antim.

Marius Oprea – Adevărata călătorie a lui Zahei. Vasile Voiculescu şi taina „Rugului Aprins”

Despre cei care și-au pus toată nădejdea în păstrarea valorilor creștinismului, Securitatea a „dovedit” – prin metodele ei obișnuite – că alcătuiseră „o organizație subversivă unde s-au ținut mai multe ședințe cu caracter conspirativ”. Condamnați la pedepse grele, Vasile Voiculescu, Sandu Tudor, Benedict Ghiuș și ceilalți vor plăti un preț greu pentru credința lor. Unii au decedat în detenție, alții la puțină vreme după eliberare (din cauza suferinței îndurate), iar câțiva au apucat timpurile în care au putut istorisi grozăviile din închisori și lagărele de muncă forțată.

Adevărata călătorie a lui Zahei, de Marius Oprea, relatează cazul „Lotul Teodorescu Alexandru și alții” – așa cum a fost denumit de cadrele Securității, după numele de mirean al părintelui Daniil Sandu Tudor –, reconstituit pe baza arhivelor fostei poliții politice, a surselor memorialistice și a altor volume de specialitate.


Recomandare de carte – Marius Oprea – Adevărata călătorie a lui Zahei. Vasile Voiculescu şi taina „Rugului Aprins” – pret redus pe Cartepedia.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.