Bill Browder – Alertă roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin

La sfârșitul anilor 1990, Bill Browder e cel mai mare investitor de portofoliu în Rusia.

În paralel, pornește o campanie împotriva marii corupții și a oligarhilor. Inițial folosită de Putin pentru a-și consolida puterea, campania îl aduce pe inițiator în conflict cu Kremlinul. Izgonit din Rusia, Browder va fi condamnat în lipsă la închisoare pentru o pretinsă evaziune fiscală.
În 2008, Serghei Magnițki, unul dintre avocații săi, descoperă o vastă rețea de corupție la cel mai înalt nivel, care dovedește caracterul de întreprindere criminală al statului rus; va fi arestat, torturat și ucis în închisoare.

Bill Browder – Alertă roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin

Promovat de Bill Browder, așa-numitul Magnitsky Act, adoptat de Congresul SUA în 2012 și extins în 2016, îi sancționează pe oficialii ruși implicați în dosar și fixează cadrul măsurilor împotriva celor care încalcă drepturile omului. Fapt grăitor, dorința ca autoritățile ruse să-l „audieze“ pe Browder va fi exprimată de Putin la întâlnirea cu Donald Trump din iulie 2018. Alertă roșie, exactă ca un rechizitoriu și palpitantă ca un roman polițist, este o mărturie esențială pentru epoca noastră.


Recomandare de carte – Alessandro Baussmerth – Dinastia vulturilor – pret redus pe Cartepedia.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.