Incidentul Gleiwitz – motivul invadarii Poloniei

Incidentul de la Gleiwitz a fost un atac pus în scenă de forțe naziste care s-au dat drept polonezi pe 31 august 1939, atac împotriva stației radio germane Sender Gleiwitz din Silezia superioară, Germania (din 1945: Gliwice, Polonia) în ajunul celui de-al doilea război mondial în Europa. Așadar pretextul de război german pentru cel de-al al doilea război mondial a fost incidentul Gleiwitz.

În autobiografia sa Mein Kampf, în anii 1920 Adolf Hitler a susținut o politică de „lebensraum” (“Spațiu vital”) pentru poporul german, care, în practică, însemna expansiunea germană teritorială înspre Europa de Est.

În august 1939, în vederea punerii în aplicare a primei faze a acestei politici, Guvernul nazist sub conducerea lui Hitler pune în scenă Incidentul Gleiwitz care a fost folosit ca un motiv de război pentru invazia Poloniei în luna viitoare (septembrie 1939). Aliații Poloniei, Marea Britanie și Franța și-au onorat alianța lor cu Polonia și ulterior au declarat război Germaniei. În același timp cu germanii, sovieticii atacă Polonia dinspre răsărit, ca urmare a înțelegerilor secrete din Pactul Ribbentrop-Molotov.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 180px-Sender_gliwice.jpg


Sursa: wikipedia.org

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.