Viktor E. Frankl – Strigatul neauzit pentru sensul vietii

Viktor E. Frankl – Strigatul neauzit pentru sensul vietii

“Omul detine asadar o vointa de sens, dar detine de asemenea si un sens al vietii? Cu alte cuvinte, dupa ce ne-am ocupat de aspectul teoretic-motivational al logoterapiei, ne vom ocupa acum de “logoteorie”, adica de teoria logoterapiei despre sens. Si, pentru inceput, ne vom intreba mai intai daca un logoterapeut poate imprima un sens. As spune ca in primul rand el ar trebui sa aiba grija ca sensul nu fie indepartat – deoarece exact asta face reductionismul. In urmatoarele capitole, ca si in alte carti ale mele, sunt citate numeroase
exemple.
Dati-mi voie sa reamintesc doar un incident al carui protagonist am fost pe cand aveam treisprezece ani. Profesorul meu de biologie se plimba printre randurile de banci si le spunea elevilor ca, in esenta, viata nu era decat un proces de ardere, un proces de oxidare. Eu am sarit in picioare si, fara sa cer permisiune, asa cum se obisnuia pe, atunci, l-am intrebat:
Ce sens are, atunci, viata?

Bineinteles ca n-a putut raspunde, deoarece era reductionist.
Intrebarea este cum ii ajutam pe oamenii care sunt disperati din cauza aparentei lipse a sensului vietii? Am spus din capul locului ca valorile dispar deoarece sunt transmise de traditii, iar noi ne confruntam cu o destramare a traditiilor.”

Recomandare de carte – Viktor E. Frankl – Strigatul neauzit pentru sensul vietii – preţ redus pe Libris.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.