Furtună pe Neptun (IV)

Şirul neîntrerupt de gânduri poate defini o predispoziţie generată cu mult timp în urma noastră. Şi vom înţelege acest timp ca fiind fără îndoială fracţiuni bine determinate din timpul existenţei.

O emoţie puternică, o întâmplare pozitivă, o faptă – va încolţi la vremea ei, în mintea celui care astăzi caută sursa unor îndemnuri la cercetarea fiinţei – un gând, o emoţie; va sfârşi într-o faptă, oricând fiinţa sa va identifica un cadru similar celui în care s-a produs prima oară.

– Apoi trebuie să recunosc că e grozavă această teorie, dar pentru noi toţi se cere ca aceasta să fie susţinută de autoritatea unor voci cu înaltă recunoaştere şi cercetare. Adică cine suntem noi să potrivim asemenea vorbe? Ba chiar devine erezie în urechile celor credincioşi.

– Se poate să ai dreptate şi precis o mână de oameni, peste veacuri te vor privi ca pe un mare luptător al doctrinei. Ba poţi deveni şi sfânt dacă îţi dai puţin silinţa. Nu asta este însă ceea ce este important. Adevărul trebuie să cunoască toate jertfele, trebuie să ardă ca mai târziu, încolţind în minţile oamenilor, să se reveleze fără efort.

Vezi tu, numai neadevărul trebuie justificat şi demonstrat. Orice înşelătorie are nevoie de multe cuvinte pentru ca aparent să fie acceptat precum o stare corectă, firească, normală.

FOTO: pinterest

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.