Gayle Forman – Dacă aş rămâne

“Toţi sunt de părere că s-a întâmplat din cauza zăpezii. Şi, într-un fel, presupun că aşa este.
M-am trezit azi-dimineaţă şi am constatat că o pătură albă acoperă peluza din faţa casei. Nu are nici măcar trei centimetri grosime, dar, în această parte a Oregonului, o simplă fulguială face să paralizeze orice activitate, fiindcă singurul plug de zăpadă nu mai pridideşte să cureţe străzile. Ce curge din cer e lapoviţă – şi curge, şi curge, şi curge –, nu vreun fel de ploaie îngheţată. Fratele meu mai mic, Teddy, scoate un strigăt războinic când radioul mamei anunţă închiderea drumurilor.
— Ninge! urlă el. Tată, hai să facem un om de zăpadă.

Gayle Forman – Dacă aş rămâne

Tata zâmbeşte şi îşi scutură pipa. A început să fumeze de curând, ca fază a etapei Tata ştie cel mai bine pe care o traversa. În plus, poartă cravate. Nu mi-e deloc clar dacă toate astea sunt bune sau nebune – felul tatei de a anunţa că a fost punkist, dar acum este profesor de engleză la şcoală sau dacă faptul că a devenit profesor a provocat, în realitate, această adevărată recădere în trecut. Dar îmi place parfumul tutunului de pipă. Este dulceag şi miroase a fum, şi îmi aminteşte de iarnă şi de sobe cu lemne.
— Poţi să faci o încercare dacă ai curaj, îi spune tata lui Teddy, dar abia dacă s-a depus. Poate că ar trebui să o consideri o tentativă de zăpadă.
N-aş putea zice că tata este fericit. Chiar şi trei centimetri de zăpadă înseamnă că şcolile sunt închise, inclusiv liceul meu şi şcoala la care lucrează tata, aşa că, şi pentru el, înseamnă o neaşteptată zi liberă. Mama, care lucrează în oraş, ca agent de turism, închide radioul şi îşi toarnă o a doua cană cu cafea.
— Ei bine, dacă voi chiuliţi astăzi, nici vorbă ca eu să muncesc. Pur şi simplu, nu-i corect.
Ridică telefonul pentru a suna pe cineva. După ce termină de vorbit, se uită la noi.
— Să pregătesc micul dejun?
Eu şi tata izbucnim în râs în acelaşi timp. Mama ne dă cereale şi pâine prăjită. Tata este bucătarul familiei.
Prefăcându-se că nu ne-a auzit, se îndreaptă spre dulap pentru a lua o cutie de Bisquick.

— Hai să fim serioşi! Cât de greu poate fi? Cine vrea clătite?
— Eu! Eu! ţipă Teddy. Poţi să pui fulgi de ciocolată în ele?
— Nu văd de ce nu, îi răspunde mama.
— Ura! chirăie Teddy fluturându-şi mâinile prin aer.
— Ai prea multă energie pentru ora asta matinală, îl necăjesc eu. Mă întorc spre mama. Poate că n-ar trebui să-l laşi pe Teddy să bea atâta cafea.”

[…]


Recomandare de carte – Gayle Forman – Dacă aş rămâne – preţ redus pe Elefant.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.