Neuroplasticitatea și înnoirea minții

“S-a dovedit deja, de multă vreme, că exercițiile mentale, exersarea memoriei, controlul stresului sau practica vieții spirituale produc modificări în structura și funcționalitatea cerebrală (neuro-plasticitate). Se știe, de asemenea, că postul determină creșterea factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF) care potențează plasticitatea cerebrală. Mai general, fiecare experiență antrenează procese de neuroplasticitate, care – după caz – pot influența negativ (spre pildă, în cazul depresiei) sau pozitiv (cum e cazul meditației sau rugăciuniicalitatea vieții persoanei. Mai departe, psihologia a dovedit că până și experiențele mai puțin însemnate pot exercita influențe asupra percepțiilor noastre. Simplul control al atenției induce modificări la nivel neuronal, în procesarea semnalelor din stimuli.

FOTO: pinterest

Alte rezultate sugerează că e important să fim atenți chiar și la poziția corpului. Postura influențează tabloul hormonal, putând deci să inducă o anumită dispoziție interioară, încât se poate spune că însăși corpul nostru poate da o formă minții! În fine, cercetările au mers la adâncimi chiar mai mari, evidențiind că modificările dispozițiilor emoționale contribuie la coloratura judecăților noastre, simpla repetiție mentală a unei acțiuni putând ameliora calitatea execuției concrete a acesteia.
Pe de altă parte, numeroase rezultate indică faptul că anumite obișnuințe afectează procesele cerebrale regenerative. Se știe că, în cazul unei persoane sănătoase, într-o regiune numită girusul dentat (situat în hipocamp), se nasc până la 1.000 de neuroni în fiecare zi, pe toată durata vieții. Acest proces nu depinde de vârstă. Menținerea rezervei de celule stem neuronale, procesele de divizare și de diferențiere sunt ameliorate de anumite comportamente și acțiuni, fiind deci cumva la îndemâna persoanei să le stimuleze! Un exemplu relevant e postul. Dovezile arată că postul favorizează nașterea neuronilor noi din celule stem neuronale.
Această plasticitate remarcabilă a ființei omenești, de pe urma experiențelor, a faptelor și obișnuințelor de viață, e dezvăluităși la un alt nivel. Rezultatele unor cercetări arată că unele activități și obișnuințe pot influența unii factori cu rol decisiv în durata și calitatea vieții! Este vorba despre lungimea telomerilor (formațiuni de la capătul cromozomilor, care decid calitatea procesului de copiere celulară), care sunt direct implicați în procesul de înnoire a celulelor organismului. Astăzi se știe că stresul scurtează telomerii, în vreme ce experiența vieții spirituale, exersarea compasiunii și activitățile fizice susținute pot opri declinul lor.
În fine, datele epigeneticii scot la iveală o altă fațetă a plasticității ființei omenești. Experiențele de care avem parte, gândurile și emoțiile induc modificări mai adânci în expresia genelor noastre!
Reducerea stresului, de exemplu, și practica vieții spirituale pot regla expresia unor gene responsabile cu nivelul inflamației din corp.”

Lumina de duminică – Diac. lect. dr. Sorin Mihalache

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.