Kazuo Ishiguro – Să nu mă părăseşti – NOBEL 2017

„Ruth mi-a remarcat panica. Şi s-a răsucit pe scaun, pentru a sta cu faţa la mine. Aşa că m-am pregătit pentru atacul ei iminent. Am început să-mi spun că, indiferent ce îmi va arunca în faţă, lucrurile erau acum cu totul altfel şi nu va mai obţine satisfacţia pe care odinioară o căuta mereu. Acestea erau lucrurile pe care mi le spuneam în gând şi acesta este motivul pentru care nu am fost deloc pregătită să aud ce a spus într-un final.
– Kathy, mi-a zis, sincer, nu mă aştept să mă ierţi vreodată. Şi nu văd nici un motiv pentru care ai face-o. Cu toate astea, tot am să te întreb.
Am fost atât de uluită de vorbele ei, încât abia dacă am izbutit să rostesc, pe un ton destul de pierit:
– Pentru ce să te iert?
– Pentru ce să mă ierţi?! Ei bine, mai întâi pentru faptul că te-am minţit când m-ai întrebat ce părere am despre dorinţa ta bruscă şi inexplicabilă de a face sex. Atunci, demult, când îmi spuneai cum uneori iţi venea atât de tare s-o faci, încât ai fi facut-o aproape cu oricine.

Kazuo Ishiguro – Să nu mă părăseşti – NOBEL 2017

Tommy s-a foit iar pe bancheta din spate, dar Ruth se aplecase în faţă şi mă fixa, ca şi cum în acel moment am fi fost doar noi două în maşină.
– Ştiu cât de tare te îngrijora, mi-a zis. Ar fi trebuit să-ţi spun. Ar fi trebuit să-ţi spun că şi la mine era la fel, că şi eu treceam exact prin stările descrise de tine. Ştiu, acum probabil că ai aflat toate astea. Dar atunci nu ştiai şi ar fi trebuit să îţi spun. Ar fi trebuit sp-ţi spun cum, chiar pe vremea când eram cu Tommy, n-am rezistat şi am mai facut-o din când în când şi cu alţii. Cât am fost la Casute, am mai facut-o cu cel puţin alte trei persoane.
A spus toate astea fără să arunce vreo privire, cât de mică, în direcţia lui Tommy. Dar n-aş putea spune că îl ignora cu bună ştiinţă, ci mai degrabă că dorea cu atâta infocare să-şi ia această piatră de pe inimă, că tot restul pur şi simplu dispăruse. 
– De câteva ori am fost la un pas de a-ţi spune, a continuat Ruth. Însă n-am făcut-o. Chiar şi atunci, la momentul respectiv, mi-am dat seama că într-o zi vei afla şi mă vei învinovăţi. Dar tot nu ţi-am spus. Nu ai nici un motiv să mă ierţi vreodată, dar vreau totuşi să-ţi cer iertare acum, pentru că…
A amutit brusc.
– Pentru că… ce? am intrebat.
Ea a râs şi a spus:
– Pentru că nimic. IÎmi doresc foarte mult să mă ierţi, dar nu mă aştept s-o faci. în orice caz, adevărul e că asta nu e nici jumătate din ce vreau să-ţi spun, ci doar o mică părticică. Ideea e că eu sunt cea care v-a ţinut pe Tommy şi pe tine departe unul de celălalt.
A coborât iar glasul până aproape la nivel de şoaptă:
– Asta e cel mai groaznic lucru pe care l-am făcut. 
S-a întors puţin, uitându-se pentru prima oară la Tommy. Apoi, aproape instantaneu, i-am simţit iar privirea aţintită asupra mea, însă acum era limpede că ni se adresa amândurora.

– Asta e cel mai groaznic lucru pe care l-am făcut, a repetat. Nici măcar nu îndrăznesc să vă rog să mă iertaţi. Dumnezeule, mi-am spus cuvintele astea în minte de atâtea şi atâtea ori, că nu-mi vine să cred că acum vi le spun chiar vouă! Eraţi făcuţi să fiţi împreună. Nu pretind că n-am vazut-o de la început. Fireşte că am văzut din prima clipă.”


Recomandare de carte – Kazuo Ishiguro – Să nu mă părăseşti – NOBEL 2017 – transport gratuit pe Libris.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.