Anna Funder – Stasiland. Poveşti din spatele Zidului Berlinului

Berlin, iarna 1996

Anna Funder – Stasiland. Povesti din spatele Zidului Berlinului

“Sunt mahmură şi fac slalom ca o maşină prin mulţimea din gara Alexanderplatz. De mai multe ori, calculez greşit cât sunt de lată şi mă frec de câte un coş de gunoi sau de un panou de afişaj. Până mâine, or să-mi apară vânătăi pe piele ca nişte imagini dintr-un negativ.

Un bărbat se întoarce din poziţia în care stătea, cu faţa la perete, zâmbind şi trăgându-şi în sus fermoarul pantalonilor. Îi lipsesc şireturile de la pantofi şi câţiva dinţi din gură; are faţa şi încălţările una mai lăbărţată decât celelalte. Un alt bărbat, îmbrăcat c-o salopetă, manevrează un măturoi cât un nivelator de zgură de tenis, cu care împrăştie granule dezinfectante de-a lungul peronului. Descrie arce în pudră verde, amestecată cu chiştoace de ţigări şi urme de urină. Un beţiv matinal merge cu o călcătură de parcă s-ar teme că nu-l ţine pământul.

Am de gând să iau metroul până la Ostbahnhof – Gara de Est -, de unde să mă urc în trenul regional, care să mă ducă la Leipzig, la câteva ore de emrs de aici. M-aşez pe o bancă verde, mă uit la plăcile de gresie verde, respir aer verde. Brusc, nu mă mai simt prea bine. Simt nevoia să ies la suprafaţă, şi repede, aşa c-o iau înapoi pe scări în sus. La nivelul solului, Alexanderplatzeste o întindere monstruoasă de beton cenuşiu, special concepută să-i facă pe oameni să se simtă mărunţi. Şi reuşeşte. Afară ninge. O iau prin zloată către locul unde ştiu că se află toaletele. Ca şi liniile de tren, şi ele sunt săpate în pământ, dar nimeni nu s-a gândit să le conecteze cu gara pe care o deservesc. În timp ce cobor scările, mirosul puternic de antiseptic mi se pare insuportabil.

O femeie masivă, cu şorţ vineţiu şi machiaj strident, mă întâmpină jos de tot. Stă aplecată peste o tejghea cu panouri de sticlă, păzindu-şi averea de prezervative, tampoane şi pătrate de hârtie igienică. E clar că este o femeie care nu se teme de reziduurile vieţii. Are o piele netedă şi lucioasă şi multe bărbii moi. Să tot aibă vreo şaizeş`cinci de ani”.


Recomandare de carte – Anna Funder – Stasiland. Povesti din spatele Zidului Berlinului – preţ redus pe Cartepedia.

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.