Dispariţia comorilor de război naziste – I

O dată cu prăbuşirea Germaniei, conducătorii fascişti au încercat să ascundă o cantitate de aur în valoare de 7,5 miliarde de dolari şi mii de capodopere inestimabile furate.

Cea mai mare parte a tezaurului nu s-a recuperat niciodată, deşi – în mod surprinzător – unele piese au fost descoperite într-un orăşel din Texas în 1990.

“Bombele au fost lansate! Trapele se închid! S-o ştergem naibii de-aici!” – striga un tânăr militar al Forţelor Aeriene Americane la 3 februarie 1945, în timp ce 950 de bombardiere descărcau 2265 de tone de explozibil deasupra Berlinului, capitala Germaniei naziste. În acest bombardament, cel mai cumplit din cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost ucişi în jur de 2000 de oameni, alţi aproximativ 120000 au rămas fără adăpost şi cartiere întregi au fost distruse. Multe clădiri guvernamentale importante, inclusiv Cartierul General al lui Hitler, au fost rase de pe faţa pământului sau grav avariate.

FOTO: wikimedia

În acea sâmbătă fatală, o zi lucrătoare, 5000 de angajaţi ai principalei bănci naziste, monumentala Reichsbank, datând de la începutul secolului al XIX-lea, s-au ascuns în buncărul aflat în subsolul clădirii, în timp ce 21 de încărcături explozibile loveau impozantul edificiu, demolându-l în cele din urmă. Când teribilul asalt a încetat, toţi lucrătorii din Reichsbank şi preşedintele de notorietate mondială al acesteia, Dr. Walther Funk, supravieţuiseră, dar distrugerea centrului vital al naţiunii care pornise războiul, a declanşat o stranie serie de evenimente ce aveau să ducă la unul dintre cele mai incitante mistere neelucidate ale istoriei. Se pare că avuţia Germaniei avea să dispară fără urmă pentru a putea fi astfel pusă la adăpost, în timp ce Forţele Aliate înaintau pe teritoriul german. De fapt, unii oficiali rapaci au încercat să sustragă în interes propriu milioane, ascunzând atât de bine lingouri şi valută, încât nu au mai fost găsite vreodată.

Subsolurile din Reichsbank adăposteau cea mai mare parte a rezervelor de aur ale Germaniei naziste, estimate la 7,5 miliarde de dolari, la valoarea din zilele noastre, inclusiv circa 1,5 miliarde de dolari în aur italian.


Bibliografie: Mari enigme ale trecutului / Wie geschah es wirklich? – Reader’s Digest

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.