O petrecere, apoi tăcere

Nu cu mult înainte de moarte, Stalin și-a concediat secretarul privat, care fusese, timp de decenii, alter ego-ul său în toate privințele.

La 15 februarie, șeful gărzii sale personale ”a murit prematur”, cum s-a spus în anunțul oficial – fără îndoială, un eufemism pentru execuție. Medicul lui Stalin zăcea încă în spatele gratiilor. Între timp, zvonurile că marele om era bolnav circulau încă din decembrie printre elitele din Moscova; dar fiica sa, Svetlana, nu a reușit să i legătura cu el, în ciuda încercărilor repetate și insistente. Cu câteva luni înainte, își văzuse tatăl chinuit de arteroscleroză.

FOTO: wikipedia.org

Este posibil ca pe 2 martie Stalin să fi suferit o hemoragie cerebrală, dar știrea a fost suprimată de grupul temător al succesorilor probabili. Cu o zi înainte, conform lui Hrușciov, Stalin îi invitase pe cei patru tovarăși la reședința sa de vară de la Kunțevo pentru o noapte de chef și de povești grobiene. Petrecerea se spărsese târziu, și Stalin plecase la culcare singur. După ora trei dimineața, pe data de 3 martie, gărzile înspăimântate au raportat celor patru tovarăși de petrecere că șeful suprem nu-și mai făcuse apariția de aproximativ 24 de ore. Când au îndrăznit, în cele din urmă, să intre în sanctuarul său bine închis, l-au găsit zăcând pe covor, îmbrăcat și fără cunoștință.

Aparent surprinși și alarmați, Malenkov, Hrușciov, Bulganin și foarte calculatul și eficientul Beria s-au grăbit să ajungă la reședința lui Stalin, și l-au găsit pe acesta întins pe o canapea obișnuită, anormal de liniștit. În cele din urmă au fost chemați doctorii, și cei patru tovarăși, împreună cu alți membri ai conducerii Partidului Comunist, au supravegheat pe rând tratamentul aplicat dictatorului în timp ce, probabil, făceau planuri pentru un viitor nesigur.


Bibliografie: Mari enigme ale trecutului / Wie geschah es wirklich?

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.