Peninsula Coreeană, în prag de război: „Vom lansa cel mai dur şi necruţător contraatac împotriva Statelor Unite“

Situaţia din Peninsula Coreeană este pe punctul de a escalada, ţinând cont de ultimele declaraţii şi activităţi din zonă, informează adevărul.ro. Administraţia republicană de la Washington se declară pregătită să rezolve problema nord-coreeană, în timp ce Beijingul avertizează că un conflict poate izbucni în orice moment. Ce atacuri ar putea lansa şi ce forţe au americanii la graniţa Coreei de Nord, al cărei regim dictatorial promite să răspundă „fără milă“?

FOTO: Guliver/ Getty Images/Chung Sung-Jun

Un atac preventiv?

„Conducerea Coreei de Nord nu a dat absolut nici un semn sau interes de diplomaţie sau dialog cu niciuna dintre ţările implicate în acest dosar“, a declarat preşedintele Departamentului pentru Coreea din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, Victor Cha. În aceste condiţii, Statele Unite sunt pregătite să lanseze un atac preventiv, cu arme convenţionale, împotriva Coreei de Nord, dacă administraţia de la Washington va deveni convinsă că ultimul regim stalinist şi cel mai izolat din lume este pe punctul de a testa arme nucleare, afirmă oficiali americani din comunitatea de informaţii citaţi de NBC News.

Atacul preventiv al armatei americane ar putea include rachete şi bombe, operaţiuni informatice sau operaţiuni speciale pe teren, detaliază postul NBC News, citat de news.ro. Partea riscantă a unui astfel de atac este că regimul stalinist de la Phenian condus de Kim Jong-un ar putea lansa la rândul său un atac asupra Coreei de Sud. De aceea, un eventual atac preventiv va depinde, în primul rând, de acordul Guvernului sud-coreean. Sursele citate de NBC News subliniază că autorităţile de la Seul trebuie convinse că acţiunea merită riscul.

Pentagonul refuză să comenteze.

Contactat de Reuters, Pentagonul a refuzat să comenteze aceste informaţii, subliniind că nu obişnuieşte să discute pe marginea unor operaţiuni viitoare „şi nici să speculeze public asupra unor scenarii posibile“. „Comandanţii iau în considerare întotdeauna o gamă completă de opţiuni pentru a ne apăra în faţa oricăror situaţii“, a afirmat ulterior o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Dana White, citată într-un comunicat. „Angajamentul nostru pentru apărarea aliaţilor, inclusiv Republica Coreea (de Sud – n. red.) şi Japonia, de potenţiale ameninţări rămâne puternic“, a adăugat ea.

Un nou test nuclear?

Potrivit analiştilor, Phenianul este pregătit pentru un nou test nuclear, care ar putea avea loc în contextul sărbătoririi, sâmbătă, a 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-sen, bunicul actualului lider. Analiştii de la „38 North“ atrag atenţia că imaginile sale din satelit arată că poligonul pentru teste nucleare Punggye-ri, din nord-estul ţării, este „pregătit“ pentru un nou test.

continurea pe adevărul.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.