Julius și Ethel Rosenberg executați pentru spionaj atomic. Se fură secretele atomice americane (2)

La 29 august, Rusia lui Stalin detona cu succes prima bombă atomică. La începutul anului următor, un ofițer de contraspionaj al FBI a descoperit că poliția secretă sovietică, KGB, deținea o copie a Proiectului Manhattan – planul secret al Americii de construire a bombei atomice.

Copia fusese scrisă de către savantul de origine germană Klaus Fuchs, un strălucit fizician care lucrase la proiectul de la Los Alamos, New Mexico, iar acum conducea un laborator la Centrul de Cercetări Atomice Harwell din Anglia. El a mărturisit că în 1933 se înscrisese în Partidul Comunist din Germania, ca să lupte împotriva nazismului, și a început să spioneze pentru Rusia după ce plecase în Anglia și își găsise de lucru în cadrul programului britanic de cercetări atomice.

FOTO: playtech.ro

După ce a fost transferat în Statele Unite, Fuchs a stabilit legătura cu un curier cunoscut doar sub numele de Raymond. În 1945, după ce devenise evident că Germania nu construia bomba atomică, savantul a început să se întrebe – la fel ca mulți oameni de știință – care erau scopurile Statelor Unite și ce consecințe va avea escaladarea cursei înarmării nucleare. În cele din urmă, s-a decis să îi furnizeze lui Raymond documente care descriau prima bombă atomică testată în deșertul din New Mexico.

Pe baza informațiilor lui Fuchs, FBI l-a descoperit pe Raymond, care s-a dovedit a fi un chimist numit Harry Gold, și astfel au început să iasă la iveală ițele unei conspirații. Conform declarației lui Gold, ”controlul” său – adică spionul-șef – fusese Anatoli Iakovlev, viceconsulul sovietic de la New York. Gold a mărturisit că la ordinele acestuia călătorise în 1944 în New Mexico să se întâlnească cu David Greenglass, care lucra ca mecanic în cadrul proiectului de la Los Alamos. S-a dovedit că tânărul cumnat al lui Julius Rosenberg primise 500 de dolari pentru schițele mecanismului de aprindere, sistemului de lentile și structurii interne a bombei atomice. De ce avuseseră oare David Greenglas și soția lui, Ruth, încredere în Raymond? Ei au dezvăluit motivul mai târziu: străinul adusese o identificare cifrată din partea lui Julius Rossenberg.

Chiar în timp ce Gold discuta cu anchetatorii FBI, Rosenberg – conform afirmațiilor cumnatului său – plănuia să plece cu familia din țară și îl sfătuia insistent pe Greenglass să facă la fel, punând la bătaie 4000 de dolari bani gheață pentru cheltuielile necesare plecării din țară. Nici unul, însă, nu s-a mișcat suficient de repede.La 15 iunie 1950, Greenglass a fost ridicat de FBI și a mărturisit rolul jucat în conspirație, implicându-și cumnatul. La 17 iulie a fost arestat Julius. Ethel a fost arestată pe neașteptate la 11 august, nefiind lăsată ca măcar să cheme pe cineva care să aibă grijă de cei doi copii.


Bibliografie: Mari enigme ale trecutului / Wie geschah es wirklich?

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.