Enigma: spargerea codurilor germane

Când cuirasatul german Scharnhorst a plecat din Norvegia în decembrie 1943 într-o misiune secretă, soarta lui era deja pecetluită. Peste două zile marina britanică l-a scufundat – făcea parte din primele trei cele mai mari vase ale Germaniei – grație informațiilor precise deținute despre deplasarea lui.

FOTO: wikipedia.org

Multe submarine germane au avut aceeași soartă: 287 numai în 1943, mai multe decât în precedenții trei ani la un loc. Eforturile Germaniei de a distruge linia maritimă de aprovizionare americană vitală pentru aliatul britanic au eșuat în mod lamentabil.

Victoria aliaților în Atlanticul de Nord a fost mai ales triumful serviciilor de spionaj britanice. Încă înainte de război, englezii aflaseră de Enigma, o mașină inventată în 1923 de inginerul german Arthur Scherbius ca să codifice mesaje prin mijloace electromecanice. Deși primiseră două asemenea aparate de la aliații polonezi, britanicii nu au fost în stare să spargă codurile până în primăvara lui 1941, când au capturat un submarin german și au descoperit la bord un aparat Enigma și cartea aferentă de coduri. Germanii nu știau de această captură și erau convinși că posedă cea mai sofisticată și mai sigură mașină de codat existentă în lume.

Descoperirea le dădea britanicilor posibilitatea să decodifice comunicațiile radio germane. După unele estimări, prin faptul că Aliații au știut cu precizie pozițiile submarinelor Germania a pierdut 28000 din cei 39000 de membri ai echipajelor submersibilelor angajate în bătălia pentru Atlanticul de Nord.


Bibliografie: Mari enigme ale trecutului / Wie geschah es wirklich?

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.