Julius și Ethel Rosenberg executați pentru spionaj atomic. Sunt ei cei care au livrat secretul bombei atomice Rusiei? (1)

Un cuplu de americani obișnuiți fără mulți prieteni a ajuns pe scaunul electric pentru că ar fi livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. A fost procesul lor o înscenare? Să fi fost ei țapi ispășitori pentru incompetența la nivel înalt?

FOTO: contributors.ro

FOTO: contributors.ro

Vineri, 19 iunie 1953, înainte de apusul soarelui, nenumărați polițiști păzeau cu deosebită strictețe sinistrul penitenciar Sing Sing din New York. Înăuntru, o echipă de șase agenți FBI, dotată cu două linii telefonice directe cu Washingtonul, aștepta într-un post de comandă secret, sperând că fie Julius Rosenberg, fie soția lui, Ethel, va recunoaște în ultima clipă că au fost spioni, ca să nu ajungă pe scaunul electric.

La vreo 50 de kilometri mai la sud, o mulțime de aproximativ 7000 de oameni se adunase în Union Square din New York pentru un fel de veghe. Lângă Casa Albă, unii cereau clemență pentru cei doi – singurii americani condamnați la moarte pentru spionaj în timp de pace – iar alții agitau pancarte cu ”Moarte șobolanilor comuniști”.

După ce 112 judecători participaseră la 23 de apeluri – șapte dintre ele la Curtea Supremă – condamnarea la moarte pronunțată cu doi ani în urmă trebuia să fie dusă la îndeplinire. Pentru că programarea execuției la ora 23:00 s-ar fi suprapus cu sabatul evreiesc care începuse la apusul soarelui, s-a hotărât devansarea orei.

Julius a fost adus în camera morții puternic luminată cu puțin înainte de ora 20:00; arăta palid și istovit. Genunchii i s-au înmuiat când a văzut scaunul electric, dar nu a spus nimic. Nu mai scosese o vorbă de la declarația finală făcută cu o zi înainte, pe care o încheiase astfel: ”Să nu-i lăsați niciodată să schimbe adevărul nevinovăției noastre”. După încărcarea standard cu electricitate – o dată scurt, de două ori lung – la ora 20:06 a fost declarat mort. Curând după aceea a fost executată și Ethel. Perechea lăsa în urmă doi fii, în vârstă de nouă și șase ani. 


Bibliografie: Mari enigme ale trecutului / Wie geschah es wirklich?

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.