Vot istoric în Consiliul Europei: Primul pas către prohibiția surogației materne în Europa

La 11 octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei* (n.r. a nu se confunda cu Parlamentul European) a votat respingerea unei propuneri de legalizare și reglementare a practicii surogației materne în cele 47 de state membre, informează culturavieții.ro.

surrogacy-1-300x194

FOTO: culturavietii.ro

Proiectul de Recomandare, intitulat „Children’s rights related to surrogacy” („Drepturile copilului în contextul practicii surogației”) a avut ca raportor o persoana extrem de contestată – Petra de Sutter, senator belgian din grupul Socialist. De Sutter, o persoană trans-sexuală, a urmărit obținerea unei reglementări care să valideze contractele de surogație în Europa. Mulți consideră că d-na De Sutter a avut interese directe în obținerea unui rezultat favorabil, întrucât este medic ginecolog la un spital din Gent, Belgia, care oferă servicii de surogație.

Deși nu a condamnat explicit surogația, rezultatul votului din C.E. poate fi considerat încurajator pentru eforturile de condamnare și abolire în țările unde ea este permisă.

Organizațiile pro-familie au fost implicate activ în dezbateri și în influențarea deciziei finale.

„Azi, prin respingerea propunerilor lui De Sutter, Consiliul Europei a votat pentru reafirmarea drepturilor și demnității femeilor și copiilor. Dincolo de orice, surogația exploatează femeile și tratează copiii ca bunuri tranzacționabile. Trebuie să ne distanțăm de viziunea nerealistă a așa-numitei surogații altruiste pe care De Sutter a încercat să o introducă în raport. Sunt puține diferențele dintre surogația altruistă și cea comercială. Indiferent dacă vorbim despre o favoare sau de o tranzacție de afaceri, copilului născut prin surogație i se aplică aceleași consecințe”, a declarat Lorcán Price, avocat la ADF International.

„Un text foarte ambiguu, vag în ce privește protecția copilului, a fost respins astăzi: încercările de a legitima această practică au eșuat în fiecare dintre stadiile procedurale”, a spus Antoine Renard, președintele Federației Asociațiilor de Familii Catolice din Europa.

Continuarea aici

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.