Te doare capul! PwC: În România există o imagine artificială legată de defrișările masive; suprafața de pădure exploatată de fapt a scăzut

Suprafața de pădure afectată de defrișări a scăzut cu 38% în ultimii 25 de ani, iar imaginea creată în România privind defrișările masive este artificială, a afirmat, marți, Bogdan Belciu, partener în cadrul firmei de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC) România, informează agerpres.

imagerkkjesize

„Suprafața afectată de exploatări a scăzut cu 38% în ultimii 25 de ani”, a spus Belciu, într-o conferință de presă prilejuită de lansarea unui studiu realizat de PwC privind starea industriei silvice și de exploatare a lemnului din România.

Întrebat despre modul în care se corelează această informație cu faptul că multe organizații de mediu reclamă defrișări ilegale masive pe teritoriul României, el a afirmat că defrișările se realizează de regulă în zone vizibile, din lipsa infrastructurii, ceea ce distorsionează imaginea privind dimensiunea fenomenului.

„Foarte multă lume poate face multe afirmații, dar datele obiective și statistice asta arată. Problemele legate de infrastructură fac accesul dificil, iar lumea defrișează cel mai mult din zone vizibile. Astfel că s-a creat o imagine artificială a defrișărilor masive în zone vizibile. Sigur că acest lucru creează probleme, se creează un dezechilibru în ceea ce privește tipul arborilor, vârsta, dar în mod cert aceasta este o explicație”, a spus Belciu.

Potrivit acestuia, PwC a folosit informații colectate de la Institutul Național de Statistică (INS), Eurostat și Inventarul Forestier Național.

Reprezentantul PwC a mai spus că nu deține date privind defrișările ilegale.

„Piața neagră este semnificativă. Este dificil de estimat, ca orice piață neagră, dar e clar că există, e vizibilă, e în diferite zone. Vedem și o exacerbare a acestui lucru. Este drept că și procedurile pentru intrarea în conformitate sunt relativ dificile, iar partea administrativă poate crește în productivitate și eficiență”, a continuat Belciu.

Industria silvică și de prelucrare a lemnului din România are o pondere totală de 3,5% la formarea PIB, dacă se iau în considerație și efectele indirecte, arată studiul PwC.

Contribuția directă a industriei lemnului la formarea PIB în România a fost relativ constantă în ultimul deceniu (variind între 1,1% și 1,5%). Din acest punct de vedere, România se situa în 2014 pe locul 9 în cadrul Uniunii Europene (1,1% comparativ cu media UE de 0,4%). Dacă se ia în considerație și efectul indirect și cel indus asupra economiei, industria silvică și de prelucrare a lemnului din România contribuie cu 3,5% la PIB, spun autorii studiului.

„România are un potențial foarte bun de dezvoltare a sectorului forestier și de prelucrare a lemnului în măsura în care și-ar spori semnificativ productivitatea. Potrivit datelor noastre, România are în prezent cea mai scăzută productivitate a forței de muncă în sectorul forestier din UE. Printre motivele productivității scăzute se numără lipsa drumurilor forestiere și tehnologia de recoltare depășită”, a precizat Belciu, care a fost coordonatorul studiului.

Potrivit acestuia, în țările membre UE, în medie, un singur angajat din administrația publică gestionează circa 632 hectare, de 2,4 ori mai mult față de suprafața gestionată de un angajat din România (263 hectare), principala cauză fiind sistemele IT deficitare folosite de autoritățile silvice autohtone.

Continuarea aici


Sursa: agerpres

Comenteaza si tu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.