Decizie pentru normalitate – Judecătorii Curții Constituționale explică de ce este firească și legitimă inițiativa milioanelor de români care au semnat pentru revizuirea Constituției (Motivarea)

Judecătorii Curții Constituționale explică de ce este firească și legitimă inițiativa milioanelor de români care au semnat pentru revizuirea Constituției cu scopul protejării familiei în fața deviantei LGBT: „Art. 48 din Constituție definește instituția căsătoriei în corelație cu protecția copiilor… Numai din uniunea dintre un bărbat și o femeie, indiferent dacă este în căsătorie sau în afara ei, se pot naște copii”, scrie lumea justiției.ro

livia_stanciu_ccr

FOTO: luju.ro

Normalitatea a învins diversitatea LGBT la Curtea Constituțională. Cele aproximativ trei milioane de români care au semnat pentru o protecție sporită acordată prin Constituție noțiunii fundamentale de „familie” – cerând redefinirea acesteia prin înlocuirea sintagmei „intre soți” cu sintagma „între un bărbat și o femeie” – au avut câștig de cauză la CCR pentru un motiv simplu: „Numai din uniunea dintre un bărbat și o femeie, indiferent dacă este în căsătorie sau în afara ei, se pot naște copii”. Astfel își justifică cei nouă judecători ai Curții Constituționale decizia nr. 580/20.07.2016, adoptată cu unanimitate de voturi, prin care au stabilit că inițiativa legislativă intitulată „Lege de revizuire a Constituției României” este normală și legitimă. Este vorba despre cunoscuta inițiativa cetățenească privind modificarea art. 48 alin. (1) din Constituție – Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor – care ar urma să fie redactat sub forma Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Considerentele deciziei nr. 580/20.07.2016 au fost date publicității vineri, 14 octombrie 2016, aceasta urmând a fi publicată în Monitorul Oficial, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare. Înainte de a reda ceea ce noi considerăm a fi cel mai important pasaj din motivare (paragraful 42), sa mai spunem ca la adoptarea soluției a participat și fosta președinta a Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Livia Stanciu (foto), aflată la prima sa ședință la instanța de contencios constituțional după numirea la CCR (13 iulie 2016). Iată ce statuează Curtea în paragraful 42 din decizie:

„Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, prin noțiunea ‘a suprima’ se înțelege ‘a face sa dispară, a înlătura, a elimina, a anula’. Examinând redactarea art. 48 alin. (1) din Constituție, propusă de inițiatorii revizuirii, Curtea constată că aceasta nu este de natură să facă sa dispară sau să înlăture, elimine ori anuleze instituția căsătoriei. De asemenea, toate garanțiile dreptului la căsătorie, astfel cum sunt consacrate în textul constituțional de referință, rămân neschimbate. Prin înlocuirea sintagmei ‘între soți’ cu sintagma ‘între un bărbat și o femeie’, se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie, în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificația originară a textului. În anul 1991, când Constituția a fost adoptată, căsătoria era privită în România în accepțiunea sa tradițională, de uniune între un bărbat și o femeie. Această idee este susținută de evoluția ulterioară a legislației în materia dreptului familiei din România, precum și de interpretarea sistematică a normelor constituționale de referință. Astfel, art. 48 din Constituție definește instituția căsătoriei în corelație cu protecția copiilor, deopotrivă ‘din afara căsătoriei’ și ‘din căsătorie’. Este evidentă, deci, componenta biologică ce a fundamentat concepția legiuitorului constituant în privința căsătoriei, fiind fără îndoială că aceasta a fost privită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, câtă vreme numai dintr-o astfel de uniune, indiferent dacă este în căsătorie sau în afara ei, se pot naște copii”.

Motivarea deciziei aici.

One Comment

  1. O victorie a normalității împotriva așa- zisei “modernități” promovată de Occident! Nu sunt antioccidental dar unele “idei” din Occident trebuie respinse!

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.