Putin recunoaste oficial că Uniunea Sovietică a furat teritorii României şi altor state după cel de-al doilea război mondial dar spune că returnarea lor ar “Deschide Cutia Pandorei”

“Noi nu facem comerț cu teritorii” a spus Putin referindu-se la posibilitatea de a da înapoi Insulele Kurile pentru a ajunge la un acord de pace cu Japonia.

Russian President Vladimir Putin attends a meeting with representatives of the business community at the Novo-Ogaryovo State Residence outside Moscow, Russia, February 3, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin - RTX258TV

FOTO: www.newsweek.com

“Cu toate că semnarea unui tratat de pace cu Japonia rămâne o problemă-cheie, disputa teritorială asupra insulelor Kurile a apărut ca rezultat al doilea război mondial și nu este supusă revizuirii”, a spus președintele rus, Vladimir Putin – informează Russia Today.

“Dacă deschidem acest subiect”, a declarat Putin – “atunci vom deschide ‘cutia Pandorei'”.

“Noi nu facem comerț cu teritorii” , a declarat Putin într-un interviu pentru Bloomberg, când a fost întrebat dacă el e pregătit să ia în considerare “renunțarea la” una dintre insulele Kurile, în scopul de a se ajunge la o rezoluție politică și de cooperare economică cu Japonia.

Putin a adăugat însă că “tratatul de pace cu Japonia, este un punct cheie, și am dori foarte mult să găsim o soluție la această problemă cu prietenii noștri japonezi.”

“Am avut un tratat semnat în 1956 și în mod surprinzător el a fost ratificat atât de Sovietul Suprem al URSS cât și de către parlamentul japonez.

Și apoi partea japoneză a refuzat să-l pună în aplicare, iar după aceea Uniunea Sovietică, de asemenea, ca să spunem așa, a anulat toate acordurile încheiate în cadrul tratatului.”

Refuzând să facă paralele între pretențiile Japoniei și fosta dispută teritorială dintre Rusia și China, Putin a declarat că acesta din urmă a fost rezolvată după 40 de ani de negocieri și a fost un rezultat al unui “nivel ridicat de încredere” între cele două state.

“Dacă vom ajunge la același nivel de încredere cu Japonia, am putea fi în măsură să ajungem şi la anumite compromisuri” , a spus Putin.

“Cu toate acestea, există o diferență fundamentală între problema legată de istoria Japoniei și negocierile noastre cu China.

Chestiunea japoneză a rezultat din al doilea război mondial și este stipulată în instrumentele internaționale cu privire la rezultatele celui de-al doilea război mondial, în timp ce discuțiile noastre cu privire la problemele de frontieră cu omologii noștri chinezi nu au nimic de-a face cu al doilea război mondial sau cu orice alte conflicte militare.”

Atunci când un reporter, a întrebat dacă Rusia este pregătită să negocieze suveranitatea regiunii Kaliningrad, Putin a avertizat că în acest caz se va deschide “cutia Pandorei”.

“Dacă cineva este dispus să reconsidere rezultatele celui de-al doilea război mondial, atunci sunt gata să discutăm acest lucru”.

“Dar, atunci va trebui să discutăm nu numai de Kaliningrad, ci și teritoriile de est ale Germaniei, şi de orașul Lvov, o fostă parte din Polonia și așa mai departe, și așa mai departe.

“Există, de asemenea, şi Ungaria și România pe această listă” – a explicat presedintele rus.

(n.Red. Putin se referă în mod direct la teritoriile româneşti: Bucovina de Nord, Ținutul Herței şi Basarabia de Sud (Buceagul) aflate azi în componența Ucrainei, la restul Basarabiei care a devenit în prezent Republica Moldova şi la Cadrilater care a intrat în componența Bulgariei)

“Dacă cineva vrea să deschidă aceasta cutie a Pandorei și să se ocupe cu ea, bine, să meargă după ea atunci”, a spus Putin.

Uniunea Sovietică a capturat Insulele Kurile în timpul ofensivei sale Japoniei din timpul celui de-al doilea război mondial.

Moscova, citează Tratatul de pace de la San Francisco din 1951, care a abolit suveranitatea Japoniei asupra insulelor Kurile, dar Tokyo-ul insistă asupra faptului că patru dintre aceste insule nu fac parte din arhipelag și ar trebui să fie returnate sub controlul său.

Regiunea Kaliningrad este un alt trofeu sovietic obținut în urma celui de-al doilea război mondial și a făcut parte din Prusia de Est până în 1945.

Polonia a primit cealaltă porțiune a Prusiei orientale.

Regiunea Kaliningrad a fost o parte administrativă a Rusiei Sovietice și a devenit o enclava rusească la Marea Baltică, după prăbușirea URSS-ului.

Uniunea Sovietică și China, contestau două insule vecine, la granița lor de pe râul Amur fixată în 1964.

Disputa a fost soluționată în 2005, când Rusia și China au semnat un tratat, care a transferat o parte a celor 174 de kilometri pătrați de teren rusesc către China.

China și Rusia nu mai au acum dispute teritoriale.


Sursa: fluierul.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.