Lovitură pentru Raiffeisen: statul anulează acordul în baza căruia banca a dat în judecată România. Cazul Micula a torpilat acţiunea austriecilor

Lovitură dură pentru Raiffeisen Bank: autorităţile vor anula acordul în baza căruia banca austriacă a dat în judecată România din cauza legii dării în plată. Preşedintele Klaus Iohannis a emis un decret prin care Parlamentul va vota anularea acordurilor bilaterale semnate cu statele membre ale Uniunii Europene, scrie adevărul.ro.

5

FOTO: omnicom.rs

Soluţia a venit dintr-un alt caz celebru, cel al fraţilor Micula, în care România a fost condmanată pe baza unui tratat similar, semnat cu Suedia. În mod normal, aceste trate trebuiau anulate din 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană.
„Se supune spre adoptare Parlamentului încetarea valabilităţii acordurilor privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, încheiate de către România cu statele membre ale Uniunii Europene, şi se dispune publicarea prezentului decret în Monitorul Oficial al României, Partea I“, se arată într-un decret (nr.799/2016) semnat de preşedintele Iohannis şi de premierul Dacian Cioloş. Preşedintele a emis decretul la propunerea Guvernului, potrivit Hotărârii nr. E 104 din 10 august 2016. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial din 12 septembrie.

Reamintim, Raiffeisen Bank a notificat autorităţile că a demarat procedura de arbitraj împotriva României în baza tratatului de protejare reciprocă a investiţiilor semnat de ţara noastră cu Austria.
Continuarea aici

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.