Declarația privind afirmațiile ambasadorului SUA la Chișinău – adoptată în plenul senatului

Senatul a adoptat, în ședința de plen de marți, cu 49 de voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă, o Declarație referitoare la afirmațiile făcute recent de ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, informează agerpres.ro.

imageresize

Proiectul de Declarație aparține Comisiei de politică externă, a fost făcut la propunerea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și a fost însușit de plen.

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova (27 august), ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a afirmat că această țară “trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure” iar “alăturarea României, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Moldova”.

“Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova, pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite și, desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova’, declara atunci James Pettit.

Astfel, în Declarația adoptată de senatori se afirmă că “declarațiile diplomatului american au fost primite cu surprindere, îngrijorare și o mare doză de insatisfacție de opinia publică din România”.

“În acest context și ținând cont de parteneriatul strategic al României cu SUA, declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, făcute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversării a 25 de ani de independență a R. Moldova, au fost primite cu surprindere, îngrijorare și o mare doză de insatisfacție de opinia publică din România”, se arată în textul declarației.

continuarea aici

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.