Erdogan “Doresc să restabilesc relațiile cu Rusia de la zero” – interviu InterTass

În interviul acordat agenției Tass, Erdogan s-a referit în mod repetat la Putin și la Rusia pe care și i-a numit prieteni.

“Acestă vizită mi se pare o nouă piatră de hotar în relațiile noastre bilaterale, pornind din nou de la zero”, a declarat Erdogan pentru Tass.

“O nouă pagină va fi deschisă în ceea ce privește legăturile ruso-turce. Această nouă pagină va include cooperarea militară, economică și culturală”, a mai subliniat liderul turc.

erdogan_putin_85600900

FOTO: flux24.ro

Vizita lui Erdogan în orașul natal al lui Putin, Sankt Petersburg, este prima sa deplasare în străinătate după tentativa eșuată de lovitură de stat de luna trecută, ce a dus la o eliminare în masă a opozanților președintelui turc din toate structurile statului și a umbrit relațiile Ankarei cu Occidentul.

“Aceasta vizita mi se pare un nou punct important în relațiile bilaterale (…), iar eu, personal, cu toată inima și în numele poporului turc, ii salut pe Putin și pe toți rușii”, a spus Erdogan într-un interviu pentru Intertass.

După tentativa eșuată de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia, stat membru NATO, relațiile dintre cele două țări ar putea fi consolidate și mai mult – în condițiile în care Erdogan a spus clar ca se simte dezamăgit de Statele Unite și de Uniunea Europeană. Putin a fost unul dintre primii lideri străini care l-a sunat pe președintele turc pentru a-și exprima susținerea și, asa cum era de așteptat, nu a împărtășit scrupulele de care au dat dovada liderii UE față de măsurile de represiune care au urmat.

“Deși relațiile turco-ruse sunt vizate de propriile incertitudini, această deteriorare a relațiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere turco-rusă”, au declarat analiști de la Consiliul European pentru Relații Externe.

Relațiile dintre Turcia și Rusia ” două puteri care se luptă pentru influența în regiunea strategică a Mării Negre și în Orientul Mijlociu” nu au fost niciodată ușoare.

Imperiul Otoman și cel Rus, predecesorii celor două state moderne, s-au aflat în război timp de trei secole.

Continuarea aici


Sursa: fluierul.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.