SUA și România au bătut palma pentru Republica Moldova

România și SUA au semnat vineri un acord pentru susținerea sectorului agricol al Republicii Moldova

Acordul semnat de ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, și ambasadorul american în Republica Moldova, James Pettit, vizează un ajutor financiar, dar și expertiză pentru creșterea domeniului viticol pentru a fi aduse noi soiuri de viță de vie din care se pot produce produse competitive în special pe piața europeană, se precizează într-un comunicat de presă, notează infoprut.

steagurile-sua-si-romania

FOTO: monitorulcj.ro

Semnăm astăzi un proiect destinat creșterii competitivității sectorului viticol din Republica Moldova, unui segment foarte specific al acestui sector și anume creșterea strugurilor de masă. Proiectul nostru își propune să introducă în procesul de prelucrare, de cultivare și de marketing din Republica Moldova a unor soiuri noi de struguri de masă, apirene, mai rezistente la boli și dăunători”, a declarat Marius Lazurca. La rândul său, oficialul american a specificat că împreună cu România vor fi ajutați producătorii autohtoni să atingă standardele de calitate ale UE.

Din anul 2005 am lucrat cu producătorii din Republica Moldova. Ne bucură faptul că tot mai mulți dintre ei se reunesc sub brandul Wine of Moldova, lansat cu susținerea noastră și care inspiră și promovează produsele moldovenești pe piețele din Vest . Sperăm că și acest proiect, implementat împreună cu partenerii din România va contribui la îmbunătățirea calității strugurilor și vinului moldovenesc”, a menționat James Pettit.

Bugetul proiectului comun româno-american este de peste 200.000 de euro și presupune dotarea cu echipament a laboratoarelor Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare din Republica Moldova. De asemenea, pepinierele vor fi dotate cu soiuri noi, iar peste 3.000 de producători de struguri de masă și 1.000 de fermieri vor fi informați despre noua cultură de viță de vie.


Sursa: Iulia Modiga –  Infoprut

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.