Șeful SBU: Rusia a plănuit destabilizarea României, prin crearea regiunii separatiste Odesa

În primăvara anului 2015 a fost plănuită destabilizarea situației în Ucraina, Republica Moldova și România prin crearea unei regiuni separatiste la Odesa și ulterior declanșarea unui război hibrid care să continuie către țările UE. Despre acest lucru a anunțat Vasili Griţak, președintele SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), scrie deschide.md

armataromania-og

FOTO: zf.ro

Potrivit oficialului, până în aprilie 2015 era planificat ca să fie aruncate în aer două poduri în regiunea Odesa pentru izolarea a 9 raioane ucrainene, iar ulterior să fie formată o regiune separatistă sub denumirea de Republica Populară Basarabeană. 

„Am depistat o sumedenie de documente care relevă că era deja stabilită și candidatura conducătorului acestei Republici. Potrivit informațiilor noastre, era planificat ca să fie introduși „omuleții verzi” pe teritoriul Ucrainei din Regiunea transnistreană, iar ulterior destabilizarea situației în Republica Moldova dar și România și declanșarea unui război hibrid în Europa”, a spus Grițak. 

Amintim că mai multe persoane au fost reținute în luna iunie anul trecut de către SBU care doreau popularizarea mişcării „Adunarea Populară a Basarabiei”, inspirată de serviciile speciale ale Rusiei, transmitea portalul ucrainean Censor, cu trimitere la serviciul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei.

De menționat este și faptul că congresul de constituire a așa-zisei „Rade Populare a Basarabiei”, a avut loc în aprilie 2015 la Odesa.

După conferinţa „Radei Populare a Basarabiei” conducătorii organizaţiei au fost reţinuţi de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.