Creștere record în 2015 pe piața mondială a vânzărilor de armament – raport

Piața mondială a vânzărilor de armamente a înregistrat în 2015 o creștere de 11,3 procente, ajungând de la 58 miliarde de euro în anul precedent la 65 miliarde de euro, fiind stimulată în special de cererea din regiunea Asia-Pacific, conform unui raport publicat luni de institutul britanic specializat IHS Jane’s, transmite AFP, preluată de agerpres.

1331227812arme

FOTO: cotidianul

În cifre absolute, creșterea anuală a fost de 6,6 miliarde de dolari.

“Piața globală (a achizițiilor) de apărare nu a cunoscut niciodată o creștere atât de importantă precum cea constatată între 2014 și 2015”, a subliniat analistul Ben Moores, de la IHS Jane’s, precizând că “2015 a fost un an record”.

În regiunea Asia-Pacific, valoarea importurilor de arme a crescut cu 71% între 2009 și 2015, iar, potrivit lui Moores, trei din primele zece state estimate a avea în continuare achizițiile cele mai importante se află în această zonă: Vietnam, Filipine și Bangladesh.

Această evoluție se înscrie într-un context de neliniște a țărilor din regiune, provocată de ambițiile teritoriale ale Chinei, care revendică drepturi de suveranitate în aproape întreaga zonă a Mării Chinei de Sud.

Potrivit raportului menționat, Coreea de Sud a devenit în 2015 al 5-lea importator la nivel mondial, cu achiziții de circa 2,2 miliarde de dolari, urcând două locuri. Institutul britanic prognozează că această țară va ajunge în 2016 pe poziția a 4-a.

Continuarea pe agerpres

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.