Un drept cu forța: votul obligatoriu a trecut de Senat

Nu mai puţin de 11 proiecte de legi au fost adoptate tacit la Senat, printre care unele vizează modificări ale legislaţiei electorale, informează activenews.

Printre legile care au trecut tacit se numără una care introduce votul obligatoriu la alegeri şi o alta referitor la instalarea de camere de supraveghere în secţiile de votare şi imprimarea buletinelor de vot după modelul bancnotelor.

“Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot”, prevede proiectul de lege, iniţiat de mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi UNPR.

Potrivit iniţiativei, votul nu este însă obligatoriu pentru cetăţenii care au peste 80 de ani şi pentru cei care suferă de boli cronice.

Neparticiparea ar fi sancţionată cu 1.000 lei amendă, se mai arată în proiect.

În plus, iniţiatorii propun introducerea pe buletinul de vot a unui patrulater alb pentru alegătorii care nu vor să acorde votul nici unui candidat. Acest patrulater ar urma să aibă sintagma “nici unul dintre candidaţi nu corespunde”.

Conform iniţiativei, în cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Proiectele de lege vor merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Notă blogulautorului:

Va deveni interesantă situația în care se va îndeplini condiția organizării unui nou tur de scrutin; dacă vor fi propuși alți candidați, întrucât motivul noului tur va fi acela că ceilalți nu au îndeplinit condiția de ”corespunzători” sau se va merge cu aceiași candidați până va ieși cine trebuie?

descărcare


Sursă foto

CodleaInfo

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.