Rusia va returna Israelului tancul capturat de Siria în timpul primului război din Liban

Rusia va returna Israelului tancul legendar, singurul rămas intact din cele câteva capturate de Siria în timpul primului război din Liban (din 1982), scrie paginaderusia.ro.

Problema a fost ridicată în cadrul discuțiilor de la Moscova între premierul israelian, Benjamin Netanyahu și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Ultimul a semnat un decret în acest sens, potrivit NEWSru Israel.

tancuri

FOTO: paginaderusia.ro

Mass media din Israel a subliniat faptul că aceasta este singura amintire pentru rudele celor trei militari dispăruti.

Israelul a primit o notificarea oficială din partea Moscovei că cererea a fost aporbată, iar tancul, care a fost predat de sirieni Uniunii Sovietice, care se află în acest moment în muzeul tancurilor din Kubinka (regiunea Moscova) va fi trimis în Israel.

Tancul este dovada materială a unei lupte din zona Sultan Yaakub din noaptea de 10 spre 11 iunie 1982 – una dintre cele mai triste pagini ale primului război din Liban pentru Israelul. Atunci sirienii au reușit să captureze 4 tancuri israeliene – singurul caz de acest fel din timpul războiului din 1982. Până în prezent nu se cunoaște soarta celor trei militari dispăruți după lupta de la Sultan Yaakub: Zaharia Baumelya, Yehudi Katz și Zvi Feldman. Tancul este singura amintire pentru familiile militarilor dispăruți, se spune în declarația Biroului premierului Israelului.

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.