Președintele Poloniei: UE manifestă ”prea puțină solidaritate” față de țările din Europa Centrală și de Est

Uniunea Europeană manifestă “prea puțină solidaritate” față de țările membre din Europa Centrală și de Est, este de părere președintele Poloniei, Andrzej Duda, într-un interviu difuzat duminică de agenția de presă locală PAP, citată de AFP și preluată de Agerpres.

image-2015-08-8-20345220-70-andrzej-duda-presedintele-poloniei

FOTO: Hotnews.ro

Declarația sa intervine în contextul în care Polonia însăși a fost criticată pentru lipsă de solidaritate față de UE pentru refuzul de a primi o parte din refugiații care vin în număr mare în Europa din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

“UE trebuie să fie mult mai hotărâtă. UE este puternică, dar slăbiciunea la nivel deciziilor este chiar problema sa astăzi. Poate că aceasta vine din faptul că UE, în general, manifestă prea puțină solidaritate”, a declarat șeful statului provenit din partidul conservator la putere în Polonia, Lege și Justiție (PiS).

“Nu există suficientă solidaritate în ce privește înțelegerea situației noastre, din așa-numitele țări din Europa Centrala și de Est. Altfel spus, țări care au intrat relativ recent în UE și care încearcă să ajungă din urmă țările bogate din Occident, or noi căutăm să ridicăm nivelul de viață pentru ca tinerii să nu fie obligați să caute un loc de muncă în afara țării pentru un salariu decent, care să le permită un mod de trai normal”, a explicat Duda.

Este vorba înainte de toate de “chestiuni importante pentru suveranitatea statelor, cum ar fi politica energetica și cea a materiilor prime”, a adăugat el, într-o aluzie aparentă la gazoductul Nord Stream, care transportă via Marea Baltică gaze rusești spre Europa de Vest, nepopular la Varșovia, și politica Bruxellesului vizând reducerea utilizării cărbunelui.

Cu toate acestea, președintele Duda asigură că atât pentru el, cât și pentru “marea majoritate a polonezilor, UE are o valoare imensă”.

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.