Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Execuția judecătoarei Florica Roman după plângerea împotriva ambasadorului Hans Klemm și Valeriu Zgonea

Judecătoarea Florica Roman atrăgea atenția pe blogul ei în legătură cu posibilitatea săvârșirii infracțiunii de trafic de influență săvârșite de către ambasadorul american la București Hans Klemm și Valeriu Zgonea, după ce aceștia au recunoscut într-o conferință de presă susținută la 13 mai, că s-au folosit de influența pe care o dețin pentru adoptarea unor legi susținute de SUA.

Valeriu-Zgonea-Hans-Klemm-938x535-1

FOTO: nineoclock

Am trimis o plângere penală la DNA pe data de 18 mai 2016 împotriva numiților Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la București, și Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților, pentru comiterea infracțiunilor de cumpărare, respectiv trafic de influență, solicitând în același timp luarea în considerare a arestării preventive a acestora, scria judecătoarea pe blogul personal.

Plângerea vine în urma faptului că, într-o conferință comună de presă ținută pe data de 13 mai 2016, aceștia au recunoscut public că și-au folosit influența pentru a promova și urgenta adoptarea unor legi, susținute de SUA.

Dată fiind poziția ocupată de cei doi și influența pe care o au, precum și gravitatea deosebită a faptelor comise de aceștia, am solicitat DNA să aibă în vedere oportunitatea aplicării dispozițiilor din Codul de procedură penală privind măsura arestului preventiv.

“Astfel, trebuie să aveți în vedere influența pe care cei de mai sus o au asupra instituțiilor publice, inclusiv asupra DNA, influență recunoscută chiar de Procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

Lăsarea în libertate a celor doi ar putea crea în societate temerea că justiția nu funcționează tocmai într-un caz în care este atacat și manipulat statul de drept prin una din funcțiile sale esențiale: legiferarea.

În acest sens există o bogată practică judiciară a instanțelor prin care, uniform și constant, s-a dispus luarea măsurii arestului preventiv față de inculpați cu motivarea generală și comună că “lăsarea acestora în libertate ar crea în societate temerea ca justiția este nefuncțională”.

”Față de toate aspectele de mai sus, considerăm că se impune punerea în discuție a pericolului pentru ordinea publică pe care l-ar reprezenta lăsarea în libertate a celor doi“, am susținut în plângere.

La scurt timp după această declarație, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu și a declanșat anchetarea ei. Lumea justiției notează că astfel s-a început execuția ei.

“Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la afirmațiile făcute în spațiul public de doamna judecător Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea. Inspectorii urmează să efectueze verificări pentru a stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru.

Plângerea depusă la DNA poate fi citită aici.

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.