Ororile comunismului – relatarea preotului iezuit Han, reprodusă de Ion Paragină despre chinul lui Iuliu Maniu

M-au introdus în celula lui Iuliu Maniu când acesta era în comă, total inconștient. În încăpere mirosea îngrozitor. În două gamele așezate lângă pat, peste arpacaș, mucegaiul era gros de un deget. Bucăţile de pâine aruncate pe jos erau uscate, amestecate printre gunoaie. Era vara. Prin geamul deschis intrau şi ieșeau roiuri de muște verzi ce bâzâiau neîntrerupt. În nările muribundului, şi la colţurile buzelor, muștele depuseseră grămezi de ouă. Mi s-a spus să fac curăţenie în celulă. Am dat pătura la o parte de pe trupul acelui om care abia mai sufla. M-a izbit mirosul de cadavru. Trupul încă viu intrase în putrefacţie. Bătrânul neputincios de multă vreme se scăpase pe el. Salteaua de sub el putrezise, ca şi hainele, ca şi pielea care îi mai învelea cu greutate oasele. L-am ridicat puţin. Sub el se mișcau o mulţime de viermi albi. În rana din sold stăteau înfipţi, mari, grasi, unul lângă altul, sugându-i puţinul sânge pe care-l mai avea. Omul acesta fusese lăsat să moară mâncat de viermi. M-am cutremurat. O vreme am rămas năucit.

800px-Iuliu_Maniu_death_certificate

FOTO: Certificat deces Iuliu Maniu – Wikipedia

După ce m-am desmeticit, am bătut la usă şi am cerut o căldare cu apă şi cârpe. Tot eu l-am dus în braţe la infirmerie, unde curând a murit de bătrâneţe, că s-a bucurat de ”o atentă îngrijire medicală”.

Am auzit, am citit despre felul barbar cum au murit oamenii: arsi pe rug, trasi pe sfoară, sfârtecaţi, sugrumaţi, smulsi din pat, de lângă nevastă şi copii, împuscaţi şi expusi în pieţe publice, torturaţi şi apoi aruncaţi de vii în crematoriu… Am citit despre piramidele făcute din capete tăiate, de marele cronicar Miron Costin, ridicat de lângă sicriul soţiei şi tăiat bucăţi cu hangerele, în faţa casei sale, pentru vina de a fi frate cu Veliscu, cel care aspirase la scaunul de domnie al lui Constantin Cantemir. Dar lăsaţi să fie mâncaţi de viermi nu mai auzisem. A-i tăia cuiva capul cu barda, a-i perfora ţeasta cu gloanțele, a-l sugruma pare floare la ureche pe lângă chinul de a fi dat viu viermilor.


Sursa:

Flux24

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.