Directorul maghiar de la Olympus refuză laptele românesc. Importăm lapte din Ungaria

Fermierii se plâng că în ciuda contractelor aflate în vigoare, conducerea fabricii greceşti a impus un preţ redus la preluare, după care a preferat să importe materia primă.

olympus halchiu

FOTO: bizbrasov

Fermierii braşoveni se plâng de faptul că grecii de la Olympus Dairy, cei care operează fabrica de lapte de la Hălchiu, nu mai vor să le preia laptele.
Crescătorii de animale au investit şi au adus animale de rasă foarte bune, au făcut eforturi, dar li s-a spus că nu le mai ia lapte pentru industrializare.

„Am câţiva colegi, la Braşov, care au nişte ferme foarte bune! Dar la Olympus sunt oameni de afaceri greci, iar directorul de acolo este un cetăţean din Ungaria care pur şi simplu a renunţat să mai preia laptele de la fermele situate la câţiva kilometri de jur-împrejur, pentru a aduce din Ungaria. Conducerea fabricii le-a trimis adrese crescătorilor de animale prin care i-a anunţat că micşorează preţul de achiziţie, în condiţiile în care există semnate contracte cu clauze clare! Cu alte cuvinte, li s-a spus: «Nu mă mai interesează, aduc lapte din Ungaria!» Şi gata!”, a povestit un fermier la o conferinţă pe tema laptelui citat de bizbrașov.

Contactat pentru a-şi susţine punctul de vedere, Ilias Pliatsikas, unul din directorii companiei greceşti, nu a răspuns la telefon. Cu câteva zile în urmă, el anunţa că trei sferturi din producţia de la Hălchiu ia calea exportului.
Anul 2013 a consemnat o creştere considerabilă a importurilor de lapte, specialiştii catalogând fenomenul drept o „explozie”. Datele au fost furnizate de INS, conform buletinului statistic pentru anul precedent, importurile de lapte contractate de procesatori cunoscând o creştere cu 62 %, ceea ce înseamnă o cantitate cu 36.838 de tone mai mare decât cea importata în 2012.

Totodată, comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă achiziţionat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare locale a scăzut cu 5.473 tone, ceea ce reprezintă un procent de 0,6 %.
Din România, cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (36,4 %), Nord-Est (21,1 %) şi Nord-Vest (19,5 %). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (46,2 %), Nord-Est (20,3 %) şi în Nord-Vest (16,9 %).

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.