Dar tu, Moise Guran, ce preferi?

Am ascultat emisiunea lui Moise Guran de la Europa FM de luni, in care intrebarea a fost daca Dumnezeu iubeste sau nu lemnul si spatiile mici, referindu-se la eroarea muzicala a celor de la Taxi. Sa intrebi ce prefera Dumnezeu, demonstreaza o nenorocire a judecatii, o batjocura grosolana adresata fiecarui interlocutor, o copilareala la varsta maturitatii; el, Moise. Pe mine m-a jignit!

Intrebarea mi s-a parut stupida. Intr-o emisiune in care dezbaterile au intotdeauna un subiect bine definit, luni, Moise a demonstrat din inceputul discutiei atitudinea pe care o are fata de Biserica – de disconsiderare, de cantitate neglijabila in aria lui cunoastere.

Ce cred eu despre Catedrala Mantuirii Neamului, fiindca de fapt aceasta este preocuparea si nu unde prefera sa locuiasca Dumnezeu? Pai de la inceput vreau sa comentez ca aceasta realizare este a poporului roman, care iti convine sau nu, Moise, este un popor crestin ortodox de la inceputuri. De aici dorinta, de aici justificarea. Este omagiul adus de acest popor Bisericii care se confunda cu toata istoria sa.

Contribuabilii, care intr-o proportie covarsitoare sunt crestini ortodoxi – practicanti sau nu, e alta discutie – beneficiaza intr-un asemenea mod de banutul lor cheltuit de aceasta data cu responsabilitate. Rezultatul este vizibil, iar zidurile care justifica fiecare leu, cu siguranta ca vor placea si lui Dumnezeu dar si poporului.

Si fiindca urechile mi-au auzit bine, domnul care a intrat ultimul in legatura directa cu tine nici macar nu era ortodox. Foarte frumoasa abordarea lui si foarte bine construita, dovada ca Dumnezeu apreciaza oamenii indiferent ca isi fac cruce sau nu. Iar concluzia tot lui a apartinut oricat de mult ti-ai dat silinta a incheia emisiunea intr-un mod in care ne-ai obisnuit deja – sa fii cel care are ultimul cuvant dar si adevarul in el.

Cred eu ca ceea ce se intampla acolo, putem cel putin aprecia dintr-un singur punct de vedere; ca in Romania exista si oameni care cand isi propun reusesc sa realizeze un proiect de o asemenea anvergura, daca vrei. Si nu e vorba doar de stadioane sau teatre. De data asta o catedrala, constructie care abunda atat la interior cat si la exterior de istorie si arta. Cred totusi ca asta deranjeaza de fapt; ca Biserica a ramas ultimul bastion, ultima reduta in fata tavalugului de modernism ce alunga din tara si ultima suflare romaneasca. Dar a mai vazut ea Biserica in istoria ei si altele mai grele, va trece vremea si peste asta, va trece timpul si peste tine, Moise, dar cine va ramane?

Sper ca de data asta ai inteles ca nu poti lovi in fundatia acestui neam, ca nu poti da palme “mamei”. Ca nu iti permiti sa o batjocoresti fiindca a ramas batrana si de demult ancorata in credinta ei, iar tu, feciorul ce tanar, purtat prin tari straine, ii propui schimbarea de dragul nu stiu caror interese. Sper ca ai inteles ca acest popor reactioneaza cand ii este urechita purtarea ortodoxa.

images


Sursa foto

www.forbes.ro

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.