Cum intrai în vizorul securității pentru a fi trimis în unități de muncă (document CNSAS)

UntitledUntitled1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dușmanul de clasă din țara noastră, fabricanții și mișierii expropriați, bancherii și marii negustori, elemente deblocate și epurate din aparatul de stat și chiaburii, slugi ale imperialismului caută prin fel de fel de mijloace, ca: svonuri alarmiste, injurii, manifestări rasiale și șovine, instigări, misticism religios, mergând până la acte de teroare, sabotaj diversiune, să creeze agitație, să alarmeze populația, să îndemne la nesupunere, să împiedice construirea socialismului.

Pentru a asigura desfășurarea muncii poporului nostru, pentru a împiedica dușmanul de clasă să-și ducă activitatea de subminare a construirii socialismului, în urma H.C.M. din 12.01.1950, Prezidiul Marii Adunări Naționale din R.P.R. a emis Decretul nr. 6 din 14.01.1950, pentru înființarea unităților de muncă.

În dezvoltarea art. 1 din Decret, precizăm care vor fi categoriile de cetățeni ce vor intra în obiectivele securității cu propuneri de a fi trimiși unităților de muncă. 

  1. Toți cei care lansează sau răspândesc svonuri alarmiste tendențioase, dușmănoase; ascultă și difuzează propaganda deșănțată a posturilor de radio imperialiste.
  2. Toți cei ce aduc injurii P.M.R., conducătorilor săi, Guvernului, Uniunii Sovietice și conducătorilor săi și țărilor de democrație populară.
  3. Toți acei cetățeni români care întrețin legături de prietenie cu legațiile imperialiste, care au frecventat sau frecventează bibliotecile, concertele și în general manifestările propagandistice ale legațiilor imperialiste precum și toți cei ce sunt în relații cu familiile funcționarilor ambasadelor imperialiste.
  4. Toți cei ce atâță la manifestări rasiale și șovine.
  5.  Instigatorii la nesupunere sau neexecutare – cei ce duc acțiuni dușmănoase, atât la sat cât și la oraș – în contra măsurilor guvernului, în special cu privire la: colectivizări, colectări planuri de cultură, comasări, etc. sau; elemente cu un trecut reacționar cunoscut, sau foștii exploatatori care ocupă încă în producție posturi de răspundere și care dovedesc continuu, prin atitudinea lor, delăsare gravă, nejustificată prin incapacitatea lor profesională – atitudine care atrage după sine defecțiuni vizibile sau frânarea producției. 
  6. Toți acei care sub masca religioasă fac prozelitism (diferite religii sau secte), adică speculează sentimentele religioase ale cetățenilor pentru a-l determina la atitudini ostile, dușmănoase regimului (minuni, prelegeri cu dedesubturi dușmănoase, șovine, etc.).
  7. Acei ce prin corespondență internă sau internațională iau atitudine dușmănoasă, transmit știri tendențioase, alarmiste, dușmănoase, reacționiste, instigă.

     În unități de muncă se trimiteau acele elemente care comiteau anumite acte dușmănoase, iar activitatea lor nu se încadra în textele de lege.

Modul de lucru

Dir. regionale au făcut propuneri Direcției generale a securității poporului pentru arestarea și trimiterea în unități de muncă a celor ce se încadraseră în prevederile prezentei circulări.

Termen de încadrare în unități de muncă era de 6 luni până la 2 ani. reținerea se făcea după emiterea deciziei de internare în unitățile de muncă.

Semnează

ss/Pintilie


Sursă text / Sursă foto

www.cnsas.ro

 

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.