Rasputin – cel vicios, cel stricat. 2/2

Întradevăr, rareori istoria a înregistrat oameni mai stricați ca popa Grigori. Încă din tinerețe, în satul său Pokrowskoie, el născocise o teorie mistico-senzuală; spunea femeilor: ”păcătuiește, ca să te poți pocăi!…Numai prin păcat vei ajunge la mântuire!”

Această bizară filosofie își găsi multe adepte. Pe oriunde trecea, Rasputin recruta numeroase ”surori discipole”. Femei și fete de țăran, călugărițe, burgheze, dame din înalta aristocrație, până și mari ducese, se înscriau în rândul profesionistelor noului cult.

În casa de la Petersburg a lui Rasputin se petreceau cele mai grozave orgii. Fete din lumea cea mai bună, soții, până atunci cinstite, își pierdeau capul, deveneau victimele lui ”Grișka” și sfârșeau, de cele mai multe ori, în mod tragic; multe au fost dramele familiare provocate de ”noul profet”, de ”Apostolul” Rusiei moderne.

Chiar în conducerea treburilor imperiului s-a resimțit influența nefastă a lui Grigori Effimovici, zis Rasputin și nu degeaba a fost el numit ”călăul Rusiei Țariste”.

În cartea ”Rasputin”, de Axentie Sandomirsky, găsim cele mai bogate amănunte asupra vieții extraordinarului vrăjitor.

Orgiile sale rustice, în Tobolsk, rătăcirile sale prin diferitele mănăstiri de maici, pe care le iniția în cultul zeului Eros și al Venerei, sosirea la Petersburg și recrutarea noilor sale adepte, intrigile de la curte, depravarea clerului, felul cum otrăvea și vindeca pe Tareviciul Alexis; ca să-și poată exercita mai departe influența, atentatele asupra primejdiosului hipnotizor, până la izbucnirea războiului european, toate acestea se găsesc magistral descrise în romanul lui Axentie Sandomirsky.

 

https://ro.pinterest.com

 

 


Bibliografie

Axentie Sandomirsky – Rasputin.

2 Comments

  1. Foarte bune informatii am gasit aici. Va urez multa sanatate in ceea ce faceti.

  2. Iata ca aflat un subiect prea interesant prezentat intr-un mod dificil de aflat in internetul din Romania. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, atunci reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde trebuie sa ajunget. Multumesc!

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.