Rasputin – cel vicios, cel stricat. 1/2

Faimosul călugăr siberian Grigori Effimovici zis Rasputin (cel vicios, cel stricat) a fost un fenomen omenesc din cele mai rare.

Născut într-un sat de grădinari și hoți de cai din districtul Tobolsk, înzestrat cu o putere magnetică extraordinară, lipsit de orice cultură, șiret, bețiv, iubitor de femei și inspirat în clipele de remușcări și extaze divine, Rasputin cutreieră orientul Rusiei, se duce la Ierusalim și, într-o bună zi, se pomenește la Petersburg unde, de câteva luni, se tot aștepta sosirea unui nou Mesia, a profetului mântuitor.

Protejat de cele mai înalte dame din aristocrație, care în vorba lui încâlcită ghiceau existența Sfântului Spirit și în apucăturile sale de satir își găseau indeplinirea poftelor lor cele mai arzătoare, Rasputin ajunge în scurtă vreme până la treptele tronului imperial.

Prima damă de onoare a Țarinei, Ana Virubova, devine metresa lui aproape oficială: prin forța lui hipnotică și prin întrebuințarea unor ierburi necunoscute, aduse din călătoriile sale, el reușește să vindece pe micul Alexis, moștenitorul tronului rusesc, și să se facă indispensabil la curtea Țarului.

Rasputin avea o influență covârșitoare asupra împărătesei Alexandra, care vedea în el pe fiul lui Dumnezeu: nefericita țarină deveni în mâna lui jucărie din care putea să facă orice vrea.

Situația excepțională a lui Grigori Effimovici îi aduse, bineînțeles, mulți dușmani, care îl denunțau țarului ca pe un farsor, ca pe un om care își folosește înaltele-i relații ca să câștige bani și, mai ales, ca pe un vicios fără pereche.

https://ro.pinterest.com

 


Bibliografie

Axentie Sandomirsky – Rasputin.

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.