Referințe asupra poporului Dac

A cerceta originea poporului dac înseamnă a trece pe sub mărturiile lui Strabon și Hesychius, a depăși timpul primelor scrieri despre aceștia și-a cerceta originea acestui popor și din alte perspective.

Că acești doi mari istorici au scris cel mai mult despre daci nu înseamnă că au mărturisit totul și că subiectul cercetării este epuizat, ci doar că au relatat în scris cele ce erau cunoscute de ei la acea vreme.                            Serviciile acestor scriitori istorici nu pot fi niciodată căzute sub îndoială însă trebuie spus că acestea merg foarte bine împreună și cu altele cercetări moderne și de ce nu cu cele contemporane.                                              

Analogiile acestui popor străvechi cu tradițiile și obiceiurile iranienilor, ne conduc cu gândul la posibilitatea existenței unor rădăcini mult mai adânci decât am putea îndrăzni măcar a crede.

Comparând și aprofundând, descoperim existența multor similitudini între practicile și obiceiurile dacilor și a iranienilor, de la simboluri și însemne reprezentative până la ritualuri complexe precum cel al oamenilor lupi.

Numirea de daci vine de la daoi sau daous care era numele frigian al lupului. Acești oameni-lupi se îmbrăcau în piei de animale și se comporta întocmai ca niște lupi, prădând, jefuind și chiar hrănindu-se cu oameni, demonstrând caracterul licantropic al ritualului.

O analogie demnă de notat între iranieni și daci, după tradiția transmisă de Shahnameh, este un stindard de luptă persan ce purta emblema unui lup ca semn al războiului, al abilităților în luptă, și-a forței.

O pictură din Turkestan înfățișează un stindard reprezentând un lup sau un dragon cu cap de lup.
În epoca partă, în N-V Iranului și în Armenia, corpurile de elită ale armatei erau numite dragoni și dispuneau de stindarde în formă de dragon.

Este semnificativ faptul că singurul popor care a reușit să învingă poporul dac, impunându-le limba și administrația a fost poporul roman, un popor al cărui mit genealogic îi are în centru pe Romulus și Remus, cei doi conducători ce-au fost crescuți de o lupoaică.

Comenteaza si tu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.