Semne de carte

António Lobo Antunes – Pe râurile ce duc…

Posted by on 19 iun., 2018 in Semne de carte | 0 comments

António Lobo Antunes – Pe râurile ce duc…

Pe râurile ce duc… se construiește pe parcursul a 15 zile de spitalizare ca un jurnal ficțional de o voluptuoasă imprevizibilitate narativă: domnul Antunes este adultul bolnav, bărbatul neiubit și însingurat care trebuie să se refugieze din fața morții; Antoninho este băiatul care învață să meargă pe bicicletă, descoperă izvoarele râului Mondego, școlarul pe care-l derutează cuvântul „obraji“ și, mai ales, copilul care-și ascunde fața în dantelele de la pieptul mamei. Scriitorul orchestrează o proză derutantă, cu un sens propriu: nu există o direcție a narațiunii, ea se ramifică într-un labirint al amintirilor, iar logica și fraza antuniană sunt divagante, amăgitoare. Emoția este însă răvășitoare, pură, dozată cu o precizie dureroasă: ni se amintește că suntem, în fiece clipă, tot ceea ce am fost. Memoria anulează timpul, nu există nici trecut, nici viitor, totul este prezent, iar romanul agoniei devine romanul vieții.


Read More

Trenton Lee Stewart – Păstrătorii secretului

Posted by on 18 iun., 2018 in Semne de carte | 0 comments

Trenton Lee Stewart – Păstrătorii secretului

Autorul seriei Misterioasa Societate Benedict revine cu o carte de aventuri plină de magie și umor, care te va ține cu sufletul la gură până la ultima pagină!
Când Reuben descoperă un ceas vechi cu puteri secrete, viața lui ia o turnură neașteptată. Un secret duce la un altul, iar Reuben se trezește oscilând între natura lui onestă și tentația de a deveni erou.
Prins într-o aventură periculoasă – presărată cu personaje ciudate, capcane de tot felul și evadări ca prin urechile acului – Reuben trebuie să dezlege misterul înainte de a fi prea târziu. Avându-i de partea lui pe neînfricata Penny, puternicul Jack și înțeleapta doamnă Genevieve, va putea el oare să-i țină piept ticălosului Fum și să salveze orașul de la o soartă cumplită?
Trenton Lee Stewart își invită cititorii să i se alăture în această aventură ingenioasă, să descifreze indiciile și să găsească răspuns la întrebarea: Este oare cunoașterea unui secret un dar sau un blestem?


Read More

Jonathan Fenby – Istoria Chinei moderne. Decăderea și ascensiunea unei mari puteri, de la 1850 până în prezent

Posted by on 17 iun., 2018 in Semne de carte | 0 comments

În 1850, China era „bolnavul Asiei“. Acum se pregătește să devină cea mai puternică națiune de pe pământ. Povestea clară și cuprinzătoare a trecutului recent al Chinei spusă de Jonathan Fenby este ghidul definitiv al acestei transformări remarcabile.

Jonathan Fenby – Istoria Chinei moderne. Decăderea și ascensiunea unei mari puteri, de la 1850 până în prezent


Read More

Eric-Emmanuel Schmitt – Omul care vedea dincolo de chipuri

Posted by on 16 iun., 2018 in Semne de carte | 0 comments

Eric-Emmanuel Schmitt – Omul care vedea dincolo de chipuri

Augustin, un tânăr jurnalist stagiar care trăiește la limita subzistenței, supraviețuiește unui atentat terorist din Charleroi. Pentru poliție, el devine un martor prețios. Când îi pun întrebări, oamenii legii nu bănuiesc însă că timidul Augustin are un dar care îi permite să vadă dincolo de limitele percepției și deducției dintr-o anchetă. Ajutat de vocile unor prezențe inefabile, protagonistul pornește pe un drum la capătul căruia va reuși să afle răspunsuri la marile întrebări neliniștitoare și să devină un adevărat erou.


Read More

Alexandru Odobescu – Mihnea Vodă cel Rău. Doamna Chiajna

Posted by on 9 iun., 2018 in Semne de carte | 0 comments

Odobescu e «anticar», istoric, arheolog, și ca atare atenția lui merge în direcția reconstrucției […]. Odobescu e un peisagist pe dimensiuni mari și în același timp un scenarist arheolog. […]. Doamna Chiajna e, desigur, o narațiune superioară. Aci și lexicul are mai multă coloare. Chiajna e «muiere capeșă și dăunoasă», oamenii sunt «zăbavnici» și plini de «zăcășie». Dar arheologia primează. Descrierea palatului domnesc nu-i un simplu tablou pentru plăcerea ochilor, ci un studiu de arhitectură istorică, o întâie încercare, verbală, de a determina stilul românesc.”

GEORGE CĂLINESCU

Alexandru Odobescu – Mihnea Vodă cel Rău. Doamna Chiajna


Read More

Loretta Napoleoni – Coreea de Nord. Între fascinație si teroare

Posted by on 8 iun., 2018 in Semne de carte | 0 comments

În stilul său caracteristic, Loretta Napoleoni abordează direct amenințarea reprezentată de Coreea de Nord și ne prezintă povestea ei în context istoric și ideologic, propunându-și să schimbe părerile preconcepute ale occidentalilor despre această țară.


Read More

Constantin Noica – Jurnal de idei

Posted by on 7 iun., 2018 in Semne de carte | 0 comments

Constantin Noica – Jurnal de idei

A ține un „jurnal de idei“ a fost preocuparea constantă a lui Noica începând din 1939, anul primelor notații pentru viitorul Jurnal filozofic, publicat în 1944. Știm că până în 1958 umpluse nouă caiete cu însemnări și reflecții, caiete care s-au pierdut. În anii de detenție politică (1959–1964), Noica, desigur, n-a mai făcut însemnări. După moartea lui (1987), s-au găsit, pe lângă un caiet din 1958 abia început, șase caiete și agende acoperind perioada 1965–1987. Ele au fost descifrate și publicate sub titlul Jurnal de idei în 1990. Volumul de față reia cu minime modificări acea ediție.
Notațiile Jurnalului – acumulări de atelier în vederea unor viitoare cărți, încercări succesive de definire și nuanțare a ideilor filozofice proprii, cugetări, aforisme, comentarii de lectură, însemnări autobiografice – dau simultan o impresie de policromie și coerență. Autorul își alimentează și verifică ideile-obsesie recurgând la cele mai diverse discipline, de la matematică și logică până la științele naturii, teologie sau arte, dar în desfășurarea aceasta speculativă există o perfectă armonie internă.
Jurnalul de idei este cea mai bună introducere în gândirea lui Noica, în sistemul său filozofic și chiar în Weltanschauung-ul și psihologia sa.


Read More

Ani Chöying Drolma – Confesiunile unei călugărițe budiste

Posted by on 6 iun., 2018 in Semne de carte | 0 comments

Ani Chöying Drolma – Confesiunile unei călugărițe budiste

Lotusul se naşte în noroi, dar floarea sa rămâne întotdeauna albă şi curată. Asta e cea mai mare provocare pentru noi: să trăim în inima unei probleme, dar să nu fim subminaţi de ea. Fericirea e pretutindeni, accesibilă pentru toţi cei care vor s-o vadă. Secretul fericirii este să preţuieşti. Să ştii cum să fii mulţumit cu ceea ce ai. Budiştilor nu le este deloc frică de moarte: e în mod sigur singura certitudine din viaţă. Are, pe deasupra, o putere fără egal de a-i face pe oameni să privească atent în inima lor şi să decidă ce este esenţial şi ce este superfluu. Think big, start small. Ador această propoziţie. Mi-o repet mie insămi foarte des. De fiecare dată când mă lansez într-un nou proiect. Nu m-am gândit niciodată că mi-ar fi imposibil să fac ceva. Nu e aroganţă, ci pur şi simplu încredere în viaţă. În forţa ei. Putem schimba cursul întâmplărilor. Fiecare, la nivelul său, poate face lumea mai bună. Lumea are nevoie de sfinţi. Dar are nevoie şi de oameni obişnuiţi, simple fiinţe umane care pot să înţeleagă durerea celorlalţi. Practica budistă ne învaţă să ne privim duşmanul ca pe un învăţător, să profităm de cel care ne provoacă pentru a ne combate propria negativitate. Ca un magnet atras în direcţii opuse, m-am construit în jurul iubirii şi urii, violenţei şi dragostei necondiţionate, limitării şi infinitului. Am fost atrasă întâi într-o parte, apoi în cealaltă, până când receptorii mei interni au încetat să intre în panică şi să-mi trimită mesaje contradictorii, până când mi-am găsit stabilitatea.“


Read More

Biblia după textul ebraic. Geneza

Posted by on 5 iun., 2018 in Semne de carte | 0 comments

Biblia după textul ebraic. Geneza

Cartea Genezei, rodul unui proces îndelung de cristalizare şi redactare, este, în ansamblu, o admirabilă revelare a lui Dumnezeu spre a putea fi accesibilă oricărui om. Prin lectură, cititorul este purtat atât în timpul începuturilor, unde evenimentele creaţiei se desfăşoară în ordinea şi în armonia instituite prin cuvântul rostit în mod suveran de Dumnezeu, cât şi în timpul istoric al umanităţii, în care în multe rânduri şi în multe chipuri El vine în întâmpinarea omului ce riscă să-şi rateze împlinirea propriei existenţe fiindcă s-a abătut de la legea poruncită lui ca o condiţie de viaţă.
Ţinând seama că este vorba de un text care provine dintr-un trecut îndepărtat, că există o tradiţie îndelungată a traducerii Bibliei în limba română, că textul rămâne contemporan cu toate generaţiile, s-a urmărit echivalarea lui într-o limbă actuală, firească, evitând atât arhaismele devenite cvasi-ininteligibile, cât şi neologismele stridente şi lipsite de conotaţii poetice. Am dorit astfel să ne apropiem, pe cât posibil, de frumuseţea originalului: pentru omul credincios ea este „semnătura“ Duhului lui Dumnezeu.

Volumul de faţă, Geneza, este primul dintr-o serie care va cuprinde traducerile celor treizeci şi nouă de cărţi ale Bibliei ebraice însoţite de studii introductive, note şi comentarii.


Read More

Ernst Junger – În furtuni de oțel

Posted by on 4 iun., 2018 in Semne de carte | 0 comments

Trenul s-a oprit la Bazancourt, un orăşel din Champagne. Am coborât. Ascultam cu incredibil respect ritmul lent al maşinăriei frontului, o melodie care, de-a lungul multor ani, avea să ne devină familiară. Mingea albă a unui şrapnel se pierdea foarte departe sub cerul cenuşiu de decembrie. Suflul bătăliei adia spre noi, infiorându-ne straniu. Presimţeam oare atunci că, în zilele în care mârâitul sumbru din depărtare avea să izbucnească în bubuitul neîntrerupt al unui tunet, aproape toţi dintre noi aveam să fim înghiţiţi – unii mai devreme, alţii mai târziu?
Părăsisem săli de curs, bănci de clasă, ateliere, şi în câteva scurte săptămâni de instrucţie ne contopisem într-un mare corp entuziast. Crescuţi într-o epocă de siguranţă, nutream cu toţii dorul de neobişnuit, de marea primejdie. Aşa încât războiul ne-a prins ca o beţie. Pornisem sub o ploaie de flori, intr-o atmosferă îmbătătoare de trandafiri şi sânge. Războiul trebuia să ne aducă grandoare, forţă, solemnitate. Ni se părea faptă bărbătească, luptă voioasă de trăgători la ţintă pe câmpii înflorite, înrourate de sânge. ,,Nu-i moarte mai frumoasă pe lume…” Ah, numai să nu rămânem acasă, numai să putem participa!

Ernst Junger – În furtuni de oțel


Read More